A lengyel bankrendszer is meginoghat

BL
Forrás: Hír TV
2012. július 23., hétfő 22:51
Lengyelországban is visszavetette a hitelszűke a reálgazdaságot. A bankok ott is a hitelezés szigorításával ellensúlyozzák a devizakölcsönök megnövekedett kockázatát. A lakosság devizaadósságának összértéke eléri a GDP 13 százalékát.

Lengyelország volt az Európai Unió egyetlen állama, amelynek gazdasága 2008-ban, a pénzügyi válság első évében is nőtt. Elemzők szerint azonban a bankrendszert megingathatják a lakossági devizahitelek. Az adósok 13 ezer milliárd forintnak megfelelő összeggel tartoznak a pénzintézeteknek. Ez Magyarország egyéves költségvetési bevételének felel meg.

A lengyel bankrendszer is meginoghat
A lengyel bankrendszer is meginoghat

Hirdetés

Lengyelországban is a frankhitel volt a legnépszerűbb, 40 százalékkal tűnt előnyösebbnek a zlotyban felvett kölcsönnél. Az adósok többsége ott is lakást vett a pénzből. „Nem tudom eladni a lakásomat. A törlesztőrészletem a frank erősödése miatt 30 százalékkal megnőtt, míg az ingatlanpiac pangása miatt a lakásom értéke 30 százalékkal csökkent. Persze, el tudnám adni, de óriási veszteséggel” – mondja Agnieszka Mazek lakáshiteles.

A bankok Lengyelországban is a hitelezés szigorításával mérséklik megnövekedett kockázataikat. A pénzhiány ott is begyűrűzik a reálgazdaságba. Az elmúlt fél év radikális változást hozott, tavalyhoz képest rohamosan visszaestek az építőipari megrendelések.

A lengyel bankrendszer megroggyanása felerősítené a spanyol és a görög válság hatását Európában – mondják a pénzpiaci szakértők.

Hirdetés

Híradó | Élő adás

Tekintse meg a Hír TV aktuális híreit!

Kövesse adásunkat élőben!

Civil kaszinó – XVI. Benedek pápának volt igaza?
Civil kaszinó – XVI. Benedek pápának volt igaza?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb | Legfrissebb