Kivégezte volna Breiviket + Videó + Képriport

WA
Forrás: Hír TV, mti
2012. április 17., kedd 11:11
Kizárták az egyik ülnököt Anders Behring Breivik tárgyalásáról, miután kiderült: a férfi egy korábbi internetes bejegyzésében a merénylő kivégzését követelte.
Breivik perében a bírói tanács két hivatásos és három laikus bíróból – ülnökből – áll. Norvégiában az állampolgároknak is biztosítják a részvételt az igazságszolgáltatás rendszerében.

Az érintett tanácstag, Thomas Indreboe helyére egy „tartalékos” ülnök, Elisabeth Wisloeff került. A per Breivik meghallgatásával folytatódott. A merénylő első felszólalási lehetősége során egy 30 perces beszédet olvasott fel, amelyet a televíziók nem közvetíthettek élőben, hogy szélsőséges eszméi ne kaphassanak nyilvánosságot.

„Hitler idején volt utoljára demokrácia”

Európában akkor volt utoljára demokrácia, amikor Hitler hatalomra került – jelentette ki a norvég tömeggyilkos a bírósághoz intézett beszédében. Breivik elmondása szerint jó szándékból ölt, célja pedig az volt, hogy a multikulturalizmus elleni harccal elkerüljön egy polgárháborút.

Breivik büszke

Breivik azt mondta, büszke tettére, amit a legkifinomultabb támadásnak nevezett a második világháború óta. Azt állította, jó szándékból gyilkolt, és újra megtenné, mert az iszlám inváziótól és az emiatt várható polgárháborútól akarja megvédeni Norvégiát. Szerinte ebben a kérdésben Nicolas Sarkozy és Angela Merkel is egyetértenek vele.

Breivik arról is beszélt, hogy áldozatai nem voltak ártatlanok, mert a multikulturalizmus értékeit vallották. A beszéd elején azt ígérte, az áldozatok kedvéért visszafogja magát, ennek ellenére a Hitlerjugendhez hasonlította az utoyai diáktáborban legyilkolt fiatalokat. A bíró a félórás időkorlát leteltével leállította Breiviket. Ügyvédje szerint viszont neki is joga van megvédeni magát a bíróságon. A jogi képviselő ugyanakkor elismerte, hogy a vallomás felzaklathatja a jelen lévő áldozatokat.

Hirdetés

Kivégezte volna Breiviket
Kivégezte volna Breiviket


A második tárgyalási napon egyébként ismét karlendítéssel köszöntötte a merénylő az oslói bíróság épületében összegyűlteket. Breivik szerint ez a templomos lovagok köszönése, az ügyészség ugyanakkor hétfőn közölte: szerintük nem létezik ilyen szervezet.

Breivik hétfői első megszólalását arra használta fel, hogy kijelentse: nem ismeri el norvég bíróságok illetékességét, mivel azok a multikulturális eszmét támogató pártoktól kapták felhatalmazásukat. Eközben Norvégiában sokan attól tartanak, a merénylő nézeteit népszerűsítő show-műsorrá változtatja az ellene szóló büntetőpert.

Egyébként az új pszichiáteri szakvélemény szerint beszámítható, és ezért büntetőjogilag felelősségre vonható. A korábbi szakvélemény még úgy szólt, hogy elmebeteg – paranoid skizofréniában szenved –, így nem vonható felelősségre.
Hirdetés

Híradó | Élő adás

Tekintse meg a Hír TV aktuális híreit!

Kövesse adásunkat élőben!

Rendkívüli hírek – Kormányszóvivői tájékoztató a menekülthelyzetről
Rendkívüli hírek – Kormányszóvivői tájékoztató a menekülthelyzetről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb | Legfrissebb