A költözők többsége nem adja el lakását

MNO

2017. február 9., csütörtök 10:38, frissítve: csütörtök 10:52

Akár napok alatt gazdát cserélnek a pörgő piacon a legnépszerűbb ingatlanok. Az elköltöző tulajdonosoknak azonban csak a harmada értékesíti a korábbi otthonát – derül ki a KSH felméréséből. Ebből adódóan 13 ezer ingatan hever parlagon – állítja az OTP Ingatlanpont elemzője.

A lakáspiac töretlenül szárnyal – 680 ezerszer költöztek a magyarok az elmúlt három évben –, ugyanakkor a vásárlók megürült otthonukat csak kis arányban értékesítették. A fővárosban és a megyeszékhelyen a vásárlók több mint harmada adja el a lakását, amely arány a település méretének csökkenésével párhuzamosan csökken: a korábban községeken élők kevesebb mint negyede ad túl a házán.

Részben magyarázatot ad erre, ha az ingatlan továbbra is lakott marad: Budapesten 18,4 százalékban, a községek esetén több mind felében ugyanis maradnak a lakók. Gyakran a gyerekek kirepülése, szülőktől való elköltözés, esetleg válás állhat a háttérben, mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

További megoldás a lakáskiadás: a nagyvárosiak több mint tizede, a kisebb településen élőknek nagyjából 6 százaléka adja ki nem értékesített ingatlanát. Ez országosan mintegy 40 ezer lakás bérbeadását jelenti. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor a költöző felek nem saját tulajdonból, hanem albérletből állnak tovább, ami az összes költözés mintegy ötödét teszi ki.

Újabb opció a megszüntetés: az elmúlt időszakban országosan az ingatlanok 1,3 százalékát bontották le. Csak Budapesten mintegy 13 ezer ingatlan jutott erre a sorsra, míg a megyeszékhelyen szinte nulla volt a számuk a KSH vonatkozó statisztikája alapján. További érdekesség, hogy országosan minden tizenharmadik ingatlant egyszerűen üresen hagynak a tulajdonosok.