Kartellezett a Duna House és az Otthon Centrum

SzE

2017. január 10., kedd 13:58, frissítve: kedd 14:26

Összehangolta árpolitikáját, egyúttal bizalmas üzleti információkat osztott meg egymással keresztértékesítési együttműködéseik keretében a Duna House Holding Nyrt. és az Otthon Centrum Holding Kft., valamint a Duna House Franchise Szolgáltató Kft. és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft. – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal döntéséből.

A különböző jogsértésekért összesen 75 millió 680 ezer forint bírságot szabott ki a versenyhivatal a vállalkozásokkal szemben.

Titkos egyeztetés

A GVH vizsgálata feltárta, hogy a két hálózat 2013 áprilisa és 2014 júniusa között egyeztetéseket folytatott, amelyek eredményeként növelte a két hálózat bevételeit, erősítette piaci pozícióit. A felek egyeztettek az érintett területeken alkalmazandó százalékos és fix összegű megbízási díjak mértékéről, illetve a keresztértékesítéskor felmerülő jutalékról, meghatározva annak minimum százalékát és összegét, valamint az adható kedvezmény mértékét. A cégek az értékesítési folyamatra vonatkozó érzékeny üzleti információkat is megosztottak egymással.

Tiltás és szankció

A GVH határozatában kimondta, hogy a felek közötti szerződések tiltással vagy szankciókkal meggátolták a franchise partnerek szabad árképzését, és megtiltották a megbízásfelvételt más franchise partnerek területén. A hatóság értékelte azt is, hogy az eljárás alá vont vállalkozások piaci részesedése jelenleg meghatározó az érintett piacon, bár a jogsértések kezdetén alacsonyabb piaci részesedéssel rendelkeztek.

Mivel a cégek olyan egyezségi nyilatkozatokat nyújtottak be, amelyekben egyebek mellett önkéntesen elismerték a jogsértés elkövetését, így a GVH a velük szemben alkalmazott bírságot – a versenytörvény új, tavaly december 16-ától hatályos rendelkezései értelmében – 30 százalékkal csökkentette.