– Mi ez a gyönyör, amit rendelt?
– Bodzinónak hívják.

– Úgy látom, a szokásos.
– Igen, fellépés előtt ezt szoktam inni, alkoholt nem.

– Ennyire ódzkodik a mámortól?
– Sokan gondolják, hogy úgy lazábbak leszünk a színpadon, és segít nekünk ez az állapot, de nekem nem jött be. Volt egy fellépés, ami előtt nem mondhattam nemet a helyi polgármester pálinkameghívására, de inkább csak szédültem utána a színpadon.

– Hogyan jött az ötlet, hogy a tanítóképzőre adja be a jelentkezését?

– Szerettem volna egy rendes diplomát. Egyébként gyakorlatilag onnan, hogy egyik haverom oda járt, és azt mondtam magamnak, ha őt felvették, akkor nekem se lehet gond oda bekerülni...

– Milyen szakra járt?
– Ének-zene. Korábban tanultam némi zenét, és szerettem volna erről papírt is szerezni. Volt már egy segédszínészi oklevelem, de azért ennél többre vágytam. Az első év végén aztán jött a stand-up, és végül úgy esett, hogy egy percet sem „praktizáltam” tanítóként.

– A tanulással azért gondolom nem volt gond soha.
– Valójában sosem voltam különösebben jó tanuló. Már az iskolában is inkább a hülyeségen járt az eszem. A tanárokra csak abból a szempontból figyeltem, hogy kit hogyan lehet parodizálni, amit aztán a szünetekben, iskolai bulikban rendszeresen meg is tettem.

– Olvasás?
– Szeretek. Különösen az ismeretterjesztő könyveket, memoárokat, önéletrajzokat.

– És az írás? Utóbbit azért is kérdezem, mert több dumaszínházas, köztük Kiss Ádám, Kormos Anett vagy éppen Kovács András Péter (KAP) is jegyzett már könyveket. Ön nem kacérkodik a gondolattal, hogy tollat ragad?
–  Nem, mert ami mondanivalóm van, azt a színpadon mind kiadhatom magamból. Egyébként Ádám könyvében kisajátítottam az egész 14. oldalt. Ha bárki fellapozza a Szütyiőt, láthatja majd, hogy azt az oldalt én uralom. Kormos Anett interjúkötetében is helyet kaptam. Ezeken a lapokon mindent elmondtam, amit fontosnak gondoltam.

– Visszakanyarodva egy pillanatra a tanítóképzőhöz: elég későn kezdte el, előtte mivel foglalkozott?
– Jártam a Gór Nagy Mária Színitanodába, ami talán jó alapokat adott a mostani színpadi szereplésekhez, aztán következett egy hajcihős társulat, ahol lufihajtogató gólyalábas bohóc voltam. Közben dolgoztam az Országos Diákszínjátszó Egyesületnél. Ezután jött a Bartók Béla Konzervatórium ének tanszaka, de nem fejeztem be. Sok mindenbe belekóstoltam.


– Jól tudom, hogy ön nem túl kitárulkozó típus?
– Talán nem elég kimerítőek a válaszaim? Akkor összeszedem magam.

– Azért nem olyan bratyizós, mint például Aranyosi Péter vagy Kiss Ádám.
– Én inkább a színpadra tartogatom magam. A rivaldafényen kívül pedig miért ne lehetnék akár halk szavú, hétköznapi emberke?

– Szóval ennyit arról, milyen is igazából Beliczai Balázs?
– Ha olyan a hangulatom, meg olyan a társaság, akkor természetesen nem fogom vissza magam, de amúgy civilben nem ragaszkodom ahhoz, hogy középpontban legyek. A humoristákról sokan azt gondolják, hogy éjjel-nappal jópofiznak, de valójában nem mindegyikünk ilyen.

– És ha mondjuk megrohanják a rajongók az utcán?
– Olyan szintű lerohanásokról, ami már terhes lenne, esetemben nem beszélhetünk. Ha jóképű popsztár lennék, talán fenyegetne ilyesmi, de egyelőre nem volt durvább atrocitás.

– Szóval állja a sarat.
– Abszolút.