Királyság kell ennek az országnak

Gabay Balázs, 2012. május 13., 13:30
Favágóként és raktárosként is kereste a kenyerét korábban a székely határvédő felmenőkkel bíró Mogács Dániel, aki úgy véli, a demokrácia csődöt mondott Magyarországon. A Dumaszínház stand-uposa szerint nem maradt más hátra, egy királynak kellene újra megterítenie azt a bizonyos asztalt. Szerinte a mostani kétharmados felhatalmazás óriási lehetőség, hogy a sz..ból várat lehessen építeni.

A Comedy Central susogós medvéje, Brendon és a bábozás a családi hagyományok miatt kötődik a nevéhez?
– Erdélyi nagyszüleim a háborúban faluról falura menekültek az oroszok elől, egészen Németországig, ahol 1945 után csináltak egy bábszínházat. Én nem akartam bábozni, de édesanyám biztatott, mert szerinte jó adottságaim vannak e téren. Én viszont nem kedveltem, inkább úgy voltam vele, ha már színpadra kell állni, nem szívesen bújok el egy paraván mögé. De az élet valahogy mindig elém sodorta a bábokat, így megbékéltem. Amikor Litkay Gergő felkért a Susogós Mackók megrendezésére, szívesen elvállaltam. Bár sokan nem gondolnák, de a bábozás komoly munka. Nem mindegy, hogyan mozgat valaki egy bábot. Aki jól csinálja, az szinte életre kelti, és ezt a nézők élvezik. Ha nem, akkor csak rángatózik egy baba, ez viszont nem köti le a figyelmet.

A rendkívüli improvizácós készséggel megáldott Mogács Dánielt az MNO is letesztelte. Három, egymástól igen távol álló szót soroltunk fel neki, ebből kellett kitalálnia egy rövid mesét. Íme az eredmény.


– Favágóként, ingatlanosként és raktárosként is kereste korábban a kenyerét. Nem állnak túl közel egymáshoz ezek a szakmák, hogyan lelt rájuk?
– Úgy, hogy nem értek semmihez. A szüleim elküldtek dolgozni. A II. kerületben akad rendesen aprítani való fa, így beálltam. Dolgoztam aztán raktárosként is, utána meg jött az ingatlanbiznisz a VIII. kerületben, ahol azért előfordultak húzósabb napok is. Egy-két lakásba bemenve végig azon gondolkodtam, vajon kifelé is vezet-e majd az utam. Egyszer kaptam egy feladatot, miszerint mérjem fel, mennyi bérleti díjat fizetnek a helyi vendéglátóipari egységek. Megyek be az egyik kocsmába, és kérdezem a kisasszonyt, mennyi bérleti díjat fizetnek. Ő csak hátraszólt, hogy »Laci!«. Laci, az ork elő is jött hátulról, testét csigaformájú tetoválások borították. »Mit akarsz?« – érdeklődött kedvesen. »Hát, hogy mennyi a bérleti díj? Felmérést végzek a terepen!«. »Mit csinálsz te?« – ripakodott rám, »na menj a...«.

– Sietve távozott?
– Igen, láttam, hogy itt már nem kapok sok információt.

Dr Mogács és Mogács Dániel közösen is fellépnek olykor
Dr. Mogács és Mogács Dániel közösen is fellépnek olykor

– Ezek után hogy jött a színészkedés?
– A színház mindig is érdekelt. Azt hittem, hogy ott úgysem kell sok mindent csinálni. Megtanulom a szöveget, előadom, aztán jó napot! Hát, sajnos nem így van.

– Ön alapvetően lusta ember?
– Egyértelműen igen. Viszont maximalista is vagyok egyben, ennek a kettőnek a keveréke pedig a legrosszabb kombináció, ami létezik. Éppen ezért sem kezdek bele olyan sűrűn nagyobb feladatokba. A színház jó bulinak tűnt. A főiskolára egyszer sem felvételiztem, voltak olyan elveim, miszerint nekem ne mondja meg senki, hogyan jöjjek be a színpadra... Persze így visszagondolva ez már elég nevetséges.

Mi volt az apropója, hogy végül a Théba Színiakadémiát választotta?
– Mert ott szinte nem kellett felvételizni. No meg az, hogy rengeteg olyan nagyszerű színészt ismertem, aki úgy szerzett nevet a szakmában, hogy nem is járt a főiskolára. Mucsi Zoltán, Scherer Péter is idetartozik többek között. Közrejátszott persze a már említett lustaság is, nem akartam 15 verset megtanulni. Hozzá kell tenni, hogy azért a Thébában is dolgoztak olyan komoly szakemberek, mint Kárpáti Zoltán vagy Gosztonyi János. A legnagyobb hiányosság az volt, hogy a Thébán az ember nem ismerkedhetett meg a rendezőkkel, nem került kapcsolatba a színházi élet neves szereplőivel. Erre persze csak utólag jöttem rá. Azért nem sajnálom, hogy ezt az utat választottam, hiszen így a magam ura lehettem az általam is alapított Eleuszisz Színházban.

---- „Eltaktikáztam magam” ----

– Hogy kezdődött a stand-up-karrier?
– Mondjuk amikor tönkrement a technika az előadásainkon, és spontán kellett szórakoztatni a közönséget. Akkor még nem tudtam, hogy ezt stand-upnak hívják. Mindig is szerettem a rögtönzést, a színházban is ez a műfaj volt a kedvencem.

– Érdekes, beszélgettem már olyan dumaszínházassal, aki saját állítása szerint képtelen rendesen improvizálni, de akadtak olyanok is, akik azt mondták, olykor a színpad felé ballagva találják ki az aznapi blokk egy részét.
– Ez alkat kérdése is. Van, akinek könnyebb, van, aki nem is él az impróval. Én nagyon szeretem. Nagy fájdalmam, hogy rengeteg poénos történetre nem emlékszem az életemből, vagy nem úgy emlékszem rájuk, hogy mesélésre alkalmasnak találjam, mostanság már előrelátóan próbálom memorizálni őket.

– Hogy került a Godot-ba?
– Úgy, hogy azt sem tudtam, mi fán terem a stand-up. Az eleuszisziakkal léptünk fel jelmezben, és amikor Litkai 20 percen keresztül nem tette le a mikrofont, gyanús lett, hogy ez már a műsor. Litkai Gergő ezután azt mondta, megpróbálhatnám a stand-upot is. 2 évig szenvedtem, mert féltem tőle, majd a pénzhiány segített leküzdeni a rettegést, és megpróbáltam.

Mogács rettegett attól, hogy rossz irányba megy el a Kétfarkú Kutyapárt
Mogács rettegett attól, hogy rossz irányba megy el a Kétfarkú Kutya Párt


– Ez mikor is történt?
– 2007-ben. Bekerülhettem az ország legjobbjai közé, ráadásul elsőre, ami nagy büszkeség volt. Ezután jött a Showder Klub...

– ...ahol két éven át nem szerepelt a comedys munka miatt. Utólag nem bánja, hogy így alakult?
– Az tény, hogy kikerültem a körforgásból. A többieket ezután már többször keresték. Nem bántam meg a döntést, mert lehet, hogy ma már kizárólag stand-upolnék. A Mackók se lett volna, és egyéb lehetőségek is adódtak. Egyedül azt sajnálom, hogy a Comedy-ben nagyon sok emészthetőbb anyagot ellőttem, a Showderbe, amit ugye egy ország néz, és ami alapján ítél a nép, meg sokszor maradtak a megbotránkoztató blokkok, így megosztottam a közönséget. Vannak, akik félnek tőlem, és azt hiszik, csak vulgáris dolgokról beszélek. Egyszerűen eltaktikáztam magam.

– Hogy áll a politikához? A Kétfarkú Kutya Párt polgármesterjelöltsége és a Dr. mogácsos videók után azt biztosan állíthatjuk, hogy nem apolitikus jellem.
– Kezdjük a demokráciával. Ebben a szóban minden problémám benne van. Egy ilyen országban nem működhet ez a fajta politikai rendszer. A hatalom olyan sok ember kezében oszlik szét, hogy ellenőrizhetetlenné válik. A középkori királyság fogalmában hiszek. Ebben a király köré bárók csoportosulnak, és csak néhányan befolyásolhatják a politika alakulását. Egy király sokkal több nemzeti érzéssel tekint hazájára, mint egy mai párt. Ha pedig valami rosszat tesz, a nép a fejét veszi, és jöhet a következő uralkodó. Ma Magyarországon több tízezer embernek kellene tettei miatt sitten ülnie, ugyanakkor esély sincs rá, hogy őket valaha is elszámoltassák. Határvédő székely nemesi család sarjaként jobboldali, magyar érzelmű embernek tartom magam, ettől függetlenül úgy látom, hogy a magyarok igen széthúzóan viselkednek. Persze, nem kell az ősök fa..ával verni a csalánt, nem ettől lesz valaki nagy magyar. Az öregjeink már letettek valamit az asztalra. Trianon, meg a kommunizmus leette az asztalt, nekünk meg újra meg kell teríteni, különben nem lesz ebéd.

– A Kétfarkú Kutya Pártnak gyakorlatilag a demokrácia életképtelenségének a bemutatása volt a célja?
– Részemről igen, én ezért mentem bele a játékba. Litkai Gergely anno megkérdezte, nem akarnék-e eljátszani egy politikust, eredetileg így kezdődött az egész. A Hírcsárda jelöltje voltam, és a már régen megalakult Kétfarkú Kutya Párt szárnyai alatt volt jogi lehetőség az indulásra. Ők már régen működtek, amikor én csatlakoztam hozzájuk.

– Jól sült el az akció?
– Igen, de végig rettegtem attól, nehogy elmenjen bármilyen politikai irányba az egész. Hál' istennek nem ment, de én már kiszálltam, és immár magányos farkasként, Dr. Mogácsként „szívom az emberek vérét”. Soha nem akartam nyerni a választásokon, és nem is akarok. Én a szórakoztatáshoz, és nem az államvezetéshez értek. Tudom, hogy lehetetlen óhaj, de azt szeretném, ha egy olyan ember állna az ország élén, aki tényleg az ország felvirágoztatásában látja a jövőt, és a benne élőknek is jót akar. Emellett érti is a dolgát, és akár meghalna az igazságért. Ezért is mondom, hogy a királyság lenne az üdvös államforma. A legnagyobb birodalmak egy legfőbb vezető, egy diktátor keze alatt virágoztak fel. Nem élek álomvilágban, pontosan tudom, hogy nem csak jó királyok uralkodtak, de a nagy birodalmak többet gyarapodtak egy-egy jó vezető alatt, mint amit egy léhűtő vagy őrült király rontani tudott. A mostani kétharmados felhatalmazás is jó ilyen szempontból, hiszen szinte korlátlan hatalmat ad a kormányzó párt kezébe. Óriási lehetőség, hogy a sz...ból várat lehessen építeni. Ugyanakkor ennél a lehetőségnél már csak a felelősség nagyobb...

---- E.T randa kis dög, lássuk be! ----

Kapott bármilyen támadást jobb- vagy baloldalról a „viccpolitizálást” követően?
– Nem, ugyanakkor sokan félreérthették a mondanivalónkat, mert szinte kizárólag a baloldali média keresett ezt követően, ami egy picit fáj is. A jobboldal némiképp magára vette, hogy őket is szívatom, pedig azért Kálmán Olga vagy Vujity Tvrtko nem kifejezetten jobboldali érzelműek. Nekem külön a jobb- vagy a baloldallal sincs bajom, a fő probléma a pénzintézetekkel, a multikkal van, akik mindent irányítanak, és ehhez a demokrácia kiváló táptalaj számukra. Hogy az egyik filmemből idézzek: a politikus csak hínár a fehér cápa akváriumában. Ezt a ragadozó kasztot szimbolizálja Dr. Mogács, és nem valamelyik pártot.

Az ön humora elég speciális. Mit gondol, mindenkinek szólnak a poénok, vagy csak egy bizonyos rétegnek?
– Mindenkinek szánom, de nem mindenkinél csapódik le. Sokan csak hőbörögnek első látásra, de a cél, hogy ezt követően el is gondolkodjanak a poénon. Tévén keresztül nem mindig jön át, amit én csinálok. Ezért is gondolkodom inkább az önálló estekben. Itt fel tudom használni a színházat, a bábot, a pantomimet úgy, hogy kedvezően vegyítem, és van idő ezt előadni. Sokat tanultam a szakmáról, és ez a folyamat örökké tart. Akik nem kedveltek és élőben láttak, általában azzal jöttek oda hozzám, hogy kellemesen csalódtak. Egyszer valaki azt írta a produkcióm láttán: »Köszönöm, hogy megbotránkoztatva tanított!« No, ez nagyon jól esett, mert ez lenne a cél, de nem fogok, nem akarok, és nem is kell mindenkinek megfelelni.

– E.T.-től még mindig retteg?
– Igen, kiráz a hideg, ha meglátom, de már nem sikítok. Még pszichológushoz is kellett mennem miatta. Randa kis dög, lássuk be!

– Dr. Mogács hogy hasít?
– Dr. Mogács egy eszköz, amivel a multicégek és mágnások ellen harcolok, ezért szívügyem a karakter. Az önálló estemben megjelenik ő is, ami egyébként május 20-án vasárnap lesz. Jöjjenek bátran! A videókat önerőből állítjuk elő lelkes hozzáértő barátaimmal, de annyira még nem hasít, jó lenne már, ha valaki felkarolná. Mondjuk az pozitívum, hogy szeretik és nézik az emberek, javaslom az olvasóknak is. No, azt hiszem így kell valamit agresszívan reklámozni, ugye? Ez Dr. Mogács volt, nem én.

– Mostanság a színházi kabaré feltámasztásán fáradozik. Milyen módon teszi ezt?
– Litkai Gergő kért fel erre. A kabaréban és a színházban is fontos a látvány. Nem elég, ha két ember kétszer 45 percen keresztül egy ültő helyében poénkodik. Kellenek a fények, a látvány, a mozgás, és az ezekre alapuló poénok is. Hisz az emberek nem csak a fülüket hozzák a színházba. A magyar kabaré sajnos elpusztult, újra kell éleszteni. Litkai Gergely megérkezett a Mikroszkóp élére, úgyhogy kezdődhet az átalakítás. Kőhalmi Zolit kértem fel konferansziénak, magam pedig rendezem a jeleneteket, és játszom is benne. Isten segedelmével jól szórakozik majd a nép.

Tornasor
A szabadidősportok kedvelőinek rovata: tippek és trükkök a futópályáról, a konditeremből és a jógamatracról.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 6 db

A hozzászólások mutatása