– Az elmúlt hetekben „házon kívül” volt, az e-mailekre, telefonokra sem reagált. Eljött az alkotói szünet ideje?
– Maradjunk annyiban, hogy Hajdúszoboszlón voltam. Na, jó, egy kicsit messzebb. Két hónap szabival nyomom az évet: a télire most került sor. A cél a teljes kiszakadás, ami egy idő után meghálálja magát. Rám fért.  

– Külföld felé vette az irányt?
– Így van.

– Kelet vagy nyugat felé?
– Keletre, Szlovákiának. Na, jó, tényleg keletre mentem.

– Az egyik közösségi oldalon gratuláltak az első ősz hajszálához, értesült róla?
– Jézusom! Már megint összekevertek a Richard Gere-rel!

– Lehet, hogy csak a megvilágítás volt rossz?
– Remélem. Azt viszont érzékelem, hogy öregszem. Tíz év után lejárt a jogsim szavatossága, 17 évesen csináltattam. Durva, nem? Talán Kőhalmi Zoltán volt, aki legutóbb azt mondta: ezt az Ádámkázást most már igazán abba lehetne hagyni, egyre kevésbé illik rám. Épp elég kicsinyítés a Kiss. Maholnap nősülök.

Amikor szembesülsz a méreteddel
Amikor szembesülsz a méreteddel

– Ez most komoly?
– …

– Na, jó…
– Persze, hogy igaz, elveszem Bödőcs Tibort.

– Értem… Ha ezen is túllendültünk, elárulja, a Szerencs–PomázBudapest aranyháromszögnek melyik pontja csillog a legfényesebben?
– Mindenképpen Szerencs. 18 éven át éltem ott. Ekkor lényegében kiszakítottak onnan. Édesapám elvesztését követően úgy döntöttünk a testvéremmel, hogy nem hagyjuk egyedül édesanyánkat az emlékekkel teli családi házban, így Pestre költöztünk. Az ő részéről ez hatalmas áldozat volt: húszéves barátságokat, egzisztenciát hagyott maga mögött. Én akkor kezdtem el a külkereskedelmi főiskolát. Azért persze örülünk, hogy így alakult. Innen visszatekintve egyértelműen a pozitív emlékek maradtak meg bennem a várossal kapcsolatban.  

– Édesapjáról nem szokott beszélni az interjúkban. Engedjen meg egy kérdést: közel álltak egymáshoz?
– Igen, soha nem beszélek róla nyilvánosan, pontosan azért, mert nagyon közel állt hozzám. Rendkívüli ember volt öt diplomával a zsebében.

– Az már tényleg komoly gyűjtemény.
– Bizony. Matematika, fizika, pedagógia, heraldika, numizmatika. Csak néhány azon tudományok közül, melyek érdekelték. Emellett tanított, újságot szerkesztett és polgári kört is szervezett. A halálát követően kezdtem el fellépni. Örök fájdalom, hogy sohasem láthatott színpadon. A kis okos fejével sokat tudott volna nekem segíteni, igazi mentorom lehetett volna.

– Picit talán őneki is lép fel esténként?
– Talán nem picit.