Magyarország előnyös helyzetben van

Ács Arnold Bence, 2012. április 29., 13:30, frissítve: 23:18
Ha Kína jobb áron vásárolja fel a türkmén készleteket, és számolva az iráni nukleáris politika esetleges következményeivel, előfordulhat, hogy a Nabucco egyszerűen üres csövek összessége marad, olyan, mint egy halva született csecsemő. Ezért Magyarországnak és a Molnak a Déli Áramlat a jó választás – fejtette ki Valerij Jazev, az Orosz Gáztársulás elnöke az MNO-nak adott exkluzív interjúban, egy orosz–EU kapcsolatokról szóló csütörtöki brüsszeli rendezvény után.

– Hogyan értékelné a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokat az elmúlt öt év, és az elmúlt két év távlatában?
– Először is üdvözlöm a Mol szándékát, amely szerint kilép a Nabucco-projektből. Ami az orosz–magyar kapcsolatokat illeti, sajnálattal kell mondjam, hogy meglátásom szerint a politikai kapcsolatok terén semmi előremozdulás nem történt, jelenleg kapcsolataink stagnálnak. Mindemellett Magyarország az orosz piacokon lehetőségeinek kevesebb mint 50 százalékát használja fel.

– Egykor ez az arány magasabb volt. Hogy látja, milyen területeken tudnánk jelentősen erősíteni jelenlétünket Oroszországban?
– Úgy gondolom, hogy az energetikai együttműködést lehetne fejleszteni, illetve a gépgyártás terén érhetőek el jó eredmények. Tudom, önök agrárországként aposztrofálják magukat, ezért ami ezt a szektort illeti, annyit mondhatok, hogy a Dumában a bizottsági üléseken gyakran kerül magyar gyümölcs az asztalra. És akkor még nem említettem a magyar borokat, köztük is a Tokajit, amit nagyon szeretek. Tudják, az orosz piacokon nincs semmi szabályozás arra, hogy melyik országból mennyi áru érkezhet be. Ez hatalmas versenyt indukál az orosz élelmiszerpiacon, gyakorlatilag az egész világ sorban áll, hogy etethessen minket. Ezért a termékminőség kiemelten fontos az érvényesüléshez, de ebben Magyarország mindig is jól állt. A lehetőségek tehát hatalmasak.

A Mol kivonul a Nabucco-projektből

A miniszterelnök hétfőn Brüsszelben bejelentette, hogy a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. kivonul a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Nabucco Magyarország számára is fontos projekt, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában. Orbán Viktor elmondta: a magyar gazdasági stratégiának részét képezi, hogy kiépítse függetlenségét ebben az értelmében, hiszen az ország jelenleg nagymértékben függ az orosz gáztól. A stratégia keretében a kormány fenn kívánja tartani, vagy akár újakkal is kiegészíteni az Oroszországhoz kötődő beszerzési vonalakat, de szeretne új utakhoz is jutni. Arra a kérdésre, hogy az ország területén átvonuló, vagy pedig kívül húzódó Déli Áramlatot szeretne-e látni, kifejtette: puszta gazdasági megfontolásokból sokkal jobb, ha a vezeték magyar területet is érint. Bővebben>>>

– Most, hogy a Nabucco-projekt egyre inkább bedőlni látszik, újra kell-e gondolnia Oroszországnak a Déli Áramlat szerepét az európai piacon?
– Nézze, ez leginkább Európa számára figyelemreméltó téma. A gáz útját ugyanis nem Nabucco, vagy Déli Áramlat kontextusban érdemes vizsgálni, hanem inkább Európa vagy Kína kontextusban. A Kínába irányuló export legtöbb exportcikkünk tekintetében növekszik. Egyre több hosszú távú megállapodást írunk alá. Tudja, amíg például az árképzés terén egyes országokkal kilenc vagy akár tizennyolc hónapra is előre tudunk tervezni, addig Európával ez sokszor hat hónapra is nehézkes. De a kérdésére visszatérve: Magyarország előnyös helyzetben van a többi országhoz képest, hiszen a tervek szerint mind a Nabucco, mint a Déli Áramlat érinti a területét. Természetesen mi a Déli Áramlat felé vagyunk elkötelezettek. Alapvető különbség a két vezeték között, hogy az orosz vezeték mögött ott van az orosz gáz. Azonban ha Kína jobb áron vásárolja fel a türkmén készleteket, és számolva az iráni nukleáris politika esetleges következményeivel, előfordulhat, hogy a Nabucco egyszerűen üres csövek összessége marad, olyan, mint egy halva született csecsemő. Ezért Magyarországnak és a Molnak a Déli Áramlat a jó választás.

– Az orosz–ukrán gázvita óta Európa-szerte sokan úgy vélekednek, hogy Oroszország energetikai erőfölényét arra használja fel, hogy nyomást gyakoroljon más államokra.
– Ez nem így van. Természetesen minden ország szereti érvényesíteni érdekeit, és ezért megpróbálja felhasználni a rendelkezésére álló eszközöket. Mindenkinek más-más eszközök állnak rendelkezésére, például Spanyolországnak ott van a mediterrán tengerpartja és pálmafái, az EU Oroszországban élelmiszereivel és hatalmas know-how-val van jelen. Tehát minden ország azzal hat, amivel tud.

– Ön egyúttal az Orosz Bioenergetikai Unió felügyelőbizottságának elnöke is. Tekintettel arra, hogy hazája élen jár a nem megújuló energiaforrások kitermelésében, hogyan látja a megújuló energiaforrások szerepét Oroszországban? Németország például 2022-ig tervezi leállítani összes atomerőművét.

– Oroszországnak még jó ideig rendelkezésére állnak ezek a meg nem újuló energiaforrások. Habár – véleményem szerint – még Európában sem teljesen kiaknázottak ezek az energiaforrások, nem is beszélve az USA-ról és Kanadáról, nekünk Iránnal és Katarral együtt több gázunk van, mint a föld maradék országainak együttvéve: Katarnak 22 trillió, Iránnak 26 trillió, nekünk pedig 48 trillió köbméter. Rendelkezésünkre áll továbbá megfelelő mennyiségű urán is ahhoz, hogy olcsó és biztonságos villamos energiát állítsunk elő atomerőműveinkben. Csernobilból rengeteget tanultunk. Rengeteget, tényleg. Ezért például mára olyan baleset sem fordulhat elő, mint amilyen tavaly Fukusimában volt. A Balti Atomerővet (amely Kaliningrádban található) már a legmodernebb technikával, különleges anyagokból és odafigyeléssel építjük, és folyamatosan olyan stresszteszteknek vetjük alá, amelyek gyakorlatilag kizárják a Fukusimához hasonló eseteket is. És ez az erőmű elsősorban az európai piacra termel majd. Tudja, amíg ma 1 kW napenergia előállítása 18 rubelbe kerül, addig ugyanez atomenergiából előállítva 0,6 rubelbe. Tehát szerintem a jelenlegi technikai fejlettség szintjén a figyelmünket elsősorban nem a megújuló energiákra, hanem olyan technikákra kell összpontosítani, amikkel a még rendelkezésünkre álló meg nem újuló energiaforrásokat minél gazdaságosabban használjuk fel.

Jazev
Prof. Valerij Afonaszevics Jazev


Az orosz gázkereskedelemben érdekelt vállalatokat tömörítő Orosz Gáztársulás elnöke. 2008 és 2011 között az Állami Duma alelnöke, 1997 óta a Duma tagja. 1949-ben született, 1974-ben Jekatyerinburgban fizikus–technikusi diplomát szerzett. Számos energetikai társaság vezető tagja. Képviselőként a gáz- és atomenergia-, illetve a villamosenergia-szektor reformjaira vonatkozóan közel hatvan indítvány köthető a nevéhez. Nős, három gyermeke és hat unokája van. Szabadidejében szeret vitorlázni és vadászni.

Tornasor
A szabadidősportok kedvelőinek rovata: tippek és trükkök a futópályáról, a konditeremből és a jógamatracról.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása