Ez az egyetlen ismert denevérlégy-fosszília: a páratlan leletről az Oregoni Állami Egyetem tudósai két szaklapban, a Systematic Parasitology, valamint a Parasites and Vectors című folyóiratokban tették közzé tanulmányukat.

A denevérek vérszívói a kullancslegyek öregcsaládjába (Hippoboscoidea) tartoznak. Két családjuk „szakosodott” a bőregerekre: a denevérlégyfélék (Nycteribiidae) és a denevércsimbefélék (Streblidae). Eddig csupán a Nycteribiidae családba tartozó denevérlégyfélékről volt ismert, hogy a malária kórokozójának hordozói – olvasható a tanulmányt ismertető Live Science és a PhysOrg tudományos hírportálokon.

A La Búcara bányából előkerült más borostyánleletekből kiindulva a fosszília korát 20-30 millió évesre becsülték a szakértők.

Fotó: LiveScience

„A denevérek az egyetlen valódi emlősök, amelyek képesek repülni. Ötvenmillió évvel ezelőtt fejlődtek ki, és a leletnek köszönhetően immár tudjuk, hogy e hosszú időszaknak legalább a felét a denevérek a kullancslegyek – társaságában – töltötték el” – hangsúlyozta George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem zoológusprofesszora, az őskori ökorendszerek egyik legelismertebb szakértője.

Közlése szerint a kullancslegyek kizárólag párzáskor hagyják el a gazdaállatot: nagy valószínűséggel ekkor esett az élősködő egy cseppnyi gyanta fogságába.