Maláriás volt a húszmillió éves vérszívó + Kép

TK, 2012. február 6., hétfő 14:21, frissítve: hétfő 14:21
A denevéreken élősködő parányi, maláriával fertőzött vérszívó húszmillió éves fosszíliáit fedezték fel egy dominikai bányából előkerült borostyándarabban amerikai kutatók.

Ez az egyetlen ismert denevérlégy-fosszília: a páratlan leletről az Oregoni Állami Egyetem tudósai két szaklapban, a Systematic Parasitology, valamint a Parasites and Vectors című folyóiratokban tették közzé tanulmányukat.

A denevérek vérszívói a kullancslegyek öregcsaládjába (Hippoboscoidea) tartoznak. Két családjuk „szakosodott” a bőregerekre: a denevérlégyfélék (Nycteribiidae) és a denevércsimbefélék (Streblidae). Eddig csupán a Nycteribiidae családba tartozó denevérlégyfélékről volt ismert, hogy a malária kórokozójának hordozói – olvasható a tanulmányt ismertető Live Science és a PhysOrg tudományos hírportálokon.

A La Búcara bányából előkerült más borostyánleletekből kiindulva a fosszília korát 20-30 millió évesre becsülték a szakértők.

Fotó: LiveScience

„A denevérek az egyetlen valódi emlősök, amelyek képesek repülni. Ötvenmillió évvel ezelőtt fejlődtek ki, és a leletnek köszönhetően immár tudjuk, hogy e hosszú időszaknak legalább a felét a denevérek a kullancslegyek – társaságában – töltötték el” – hangsúlyozta George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem zoológusprofesszora, az őskori ökorendszerek egyik legelismertebb szakértője.

Közlése szerint a kullancslegyek kizárólag párzáskor hagyják el a gazdaállatot: nagy valószínűséggel ekkor esett az élősködő egy cseppnyi gyanta fogságába.

Forrás: MTI
Tornasor
A szabadidősportok kedvelőinek rovata: tippek és trükkök a futópályáról, a konditeremből és a jógamatracról.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása