Mégis léteznek Hajós-félék

Gabay Balázs
Gabay Balázs

2012. július 15., 06:30
Erdélyország egyik legfelkapottabb stand-uposa, Zsók Levente biztos benne, hogy ma már nem elég egy erős "kissádámos" fellépés, hogy valaki befusson Magyarországon. Akik korábban legyintettek rá, ma már sztárolják. Mostanra rájött, hogy Hajós András miatt sem fogja elvégezni az egyetemet, inkább főzni tanul majd. Addig pedig marad a kultúrotthon vezetése Csíkdánfalván, és a székely Facebook kidolgozása.

Gondolta volna, hogy a Nemzeti dallal kezdődik a karrierje?
– Nem. Azon a bizonyos rendezvényen egyébként el szerettem volna szavalni a Nemzeti dalt, de picit félresikerült. Úgy terveztem, hogy egész életemben szavalni fogok, ezzel keresem majd a pénzt. Első osztálytól kezdve jártam szavalóversenyekre, sokszor meg is nyertem azokat. Ebből azonban nem lehet megélni, így nem tudok elégszer hálát adni Istennek, hogy ama bizonyos alkalommal elrontottam a verset, és belebonyolódtam egy stand-upba. Elkezdtem haknizni járni, de kis idő múlva mélypontra kerültem, és igazából a Szomszédnéni noszogatására keltem csak fel a padlóról.

"A koránkelő úristókját"
"A koránkelő úristókját"

– Kit kedvel jobban a Szomszédnéniből: Béfét, vagy Téeszt?
– Béfé (Bálint Ferenc, a szerk.) egy ideig távolságtartóbb volt, de aztán összehaverkodtunk. Téesz (Tóth Szabolcs, a szerk.) volt a Médiabefutó című tehetségkutató házigazdája, így vele már korábban is jó barátságba kerültem. Kihez állok közelebb? A kérdés gyakorlatilag olyan, mint ha arra lenne valaki kíváncsi, kit szeretek jobban: aput vagy anyut…

– Több mint egy évig együtt lakott a Dumaszínház erdélyi szekciója itt, a Godot szomszédságában. Próbára tették a lakótársak türelmét Felméri Péterrel és a Szomszédnénivel?
– Komoly Showder Klubos házibulikra került sor. Amikor a dumaszínházasokkal valahol eluntuk magunkat, akkor a buli végén többnyire a mi lakásunk felé vettük az irányt. Elnézést, mikor is jelenik meg ez az interjú?

– Vasárnap. Miért kérdezi?
– Csak mert Petinek szervezünk egy meglepetésbulit péntekre, aztán nem szeretném, ha innen értesülne róla…

– Nem csinálunk beharangozót a bulinak…
– Köszönöm.

– Egyre komolyabb létszámmal bír a Dumaszínház erdélyi szekciója: Felmérivel és a Szomszédnénikkel együtt ön a negyedik tagja a csoportnak. Lassan már kijelenthetjük, hogy a hazai stand-up hátországát Székelyföldről és a Partiumból biztosítják.
– Lehet ilyet mondani, csak azt nem tudom, hogy le lehet-e írni… Otthon mi is azon dolgozunk, hogy az Erdélyi humorfesztivál minél több tehetséget ontson magából, esetleg kipróbálja magát itt a Godot-ban a Félőrületek fesztiválján. A magyarországi stand-up piac azonban egyre telítettebb, most már nehezebb bekerülni a legjobbak közé. Valami abszolút újat kell mutatni.

– Szóval ezek szerint egy erős „kissádámos” vagy „kőhalmizolis” blokk ma már nem jelent belépőt a Dumaszínházba.
A tehetségkutatókon valaki vagy Kiss Ádám vagy Aranyosi Peti akar lenni, pedig belőlük már van egy, nincs szükség újabbra.

Zsók: Egyre telítettebb a magyarországi stand-up piac(Forrás: transindex.ro)
Zsók: Egyre telítettebb a magyarországi stand-up piac (Forrás: Transindex.ro)


– Akkor ezek szerint ha tanácsolhatna valamit a feltörekvő fiatal humoristáknak, az nem az lenne, hogy utánozzák a befutott stand-uposokat.
– Biztosan nem. Ha magukat adják, az elegendő. Az már fél siker.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés