Mire készül 2012-ben a Fidesz?

Kovács András, 2011. december 3., szombat 07:00, frissítve: szombat 07:00
Semmiféle svéd nyugdíjmodell bevezetésére nem kerül sor a jövőben, ráadásul januárban 4,2 százalékos emelést kapnak a nyugdíjasok – mondta el lapunknak adott interjújában Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, a párt országgyűlési képviselője. Azt is megtudtuk a politikustól, hogy mire készül 2012-ben a legnagyobb kormánypárt.

– Hogyan értékeli a II. kerületi időközi országgyűlési választás végeredményét, mennyiben jelzés ez a kormánynak?
– Elvitathatatlan sikernek tartom ezt a választást, amin Láng Zsolt egymaga több szavazatot szerzett, mint az összes többi jelölt. A választók nem hagyták magukat elbizonytalanítani a nehéz időkben sem, a magas részvétel azt is mutatja, éppen hogy összekovácsol az, ha politikai családjukat koncentrált támadás éri. Ez egy olyan erőforrás a nemzeti oldalon, amely minden politikai siker végső garanciája. Az emberek látják és díjazzák azt a politikát, mely a magyarok érdekében cselekszik, és nem a külföldi, sokszor láthatatlan arcú elvárásoknak akar megfelelni.

– A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint bizonyos mértékben visszaesett a Fidesz támogatottsága, míg az ellenzékre szavazók már többségben vannak.
– Természetes folyamat, hogy a választások után megcsappan a kormánypártok támogatottsága. Elképesztő, hogy milyen nehéz körülmények között kell irányítani az országot, bármit szeretnénk tenni szembe jön velünk az európai és a világgazdasági válság. Minden erő afelé mutat, hogy megszorítsunk, hogy a terheket csak a családok viseljék, de nem így gondolkodik a kormány. Magyarország nagyon jól teljesített abban, hogy kivédte a külső hatásokat, amennyire tehette.

Európában akkor még példa nélkül bevezettük a bankadót, a különadókat, és lehetővé tettük az embereknek, hogy szabadon dönthessenek magánnyugdíj-pénztárba betett forintjaikról. Meg kell küzdenünk a magas devizakitettséggel, a láthatatlan, de komoly károkat okozó pénzügyi támadással, a manipulációkkal. Komoly csata zajlik, érthető, ha vannak veszteségeink. Az hogy sikeres volt-e a munkánk, majd a szavazófülkékben kiderül.

– Az IMF-fel való kapcsolat felvétele esetében miért kellett eltérni a korábbi retorikai irányvonaltól?
– Ne karcolgassuk a felszínt, itt nem retorikáról van szó. 2008-ban a csőd szélén tántorgott az ország, és az akkori szocialista kormány úgy vett föl hitelt a valutaalaptól, hogy minden terhet a magyar családok vállára raktak. 2010-ben eltökélt szándékunk volt, hogy ezt a viszonyt felszámoljuk. Mi tartottuk azt a vállalást, hogy a fölvett pénzt visszafizetjük. Azzal leszámoltunk, hogy bármilyen nemzetközi szervezet beleszóljon az ország életébe. Ha nem változtatunk a viszonyon, nem tudtuk volna bevezetni a családi adózást, a nők ma nem mehetnének 40 év munka után nyugdíjba, csökkenteni kellene a nyugdíjakat és a béreket – ahogy az több szomszédos országban történik –, nem lenne végtörlesztés, a magánnyugdíjpénztár-tagok forintjai bennragadtak volna a kétes befektetési alapokba.

Nem vethettük volna ki a bankadót. Az elmúlt másfél év eredményeit csak pénzügyi függetlenség megléte esetén lehetett elérni. A stabilitás megteremtésével a gazdasági miniszter azt a feladatot kapta, hogy mindent tegyen meg a gazdasági növekedés érdekében. A növekedés beindítása és a befektetői bizalom megtartása érdekében szükség van egy biztonsági hálóra, amit a valutaalap tud nyújtani. Ez nem érzelmi és nem retorikai kérdés. Nem hitel, és nem újabb adósságállomány.

– Körvonalazódik-e hogy milyen megállapodást szeretnénk?
– A részletek kidolgozása legyen a gazdasági szakemberek feladata. A cél, hogy ne növekedjen az eladósodottságunk, és maradjon meg a pénzügyi függetlenségünk. Az IMF-nek egyébként tagjai vagyunk, rendszeresen tagdíjat fizetünk. Alapító okiratukban pedig fő célként az szerepel, hogy támogassák a tagországok gazdasági növekedését. Eljött az ideje.  

– Mennyire jellemző a Fideszre a kormányzati munka miatt az úgynevezett kiüresedés jelensége?
– Nem kiüresedést, hanem pont az ellenkezőjét érzem. Miután megnyertük az országgyűlési választásokat, hihetetlen energiával kezdtünk a munkához. Nemcsak az országgyűlési képviselők, hanem a munkatársaink, szakértőink és az önkormányzati politikusaink is. A durva támadások pedig elszánttá tesznek bennünket és a támogatóinkat is. A képviselők bátran, őszintén és keményen érvelnek, ha másként látják, mint például a kormány. Persze ez szokatlan a politika, és a közélet egy része, mint például a szocialisták, ahhoz szoktak, hogy illetékes elvtárs megmondja mi van, utána vita.

– Kritikájuknak van hatása a kormányzati munkára?
– Igen. Erre a legjobb példa az eva körüli átalakítás, de megemlíthetem az önkormányzati törvényt vagy akár a köznevelési törvény vitáját is.

---- Szó sincs svéd modellről ----
– Milyen szervezeti átalakításokat terveznek a Fideszben a versenyképesség erősítése érdekében?
– Az MSZP súlyos vereséget szenvedett 2010-ben, identitásbeli problémák jellemzik őket, most jutottak túl egy pártszakadáson. Keresik önmagukat, küzdenek ezzel a helyzettel, amely megoldását bízzunk rájuk. A következő év nagy kihívása nem az ellenzéki pártok felől érkezik, hanem a világgazdasági helyzetből fakad. Nekünk 2012-ben a gazdaságpolitikában ki kell védenünk a csődhullámokat, ezzel párhuzamosan a növekedésnek el kell indulnia. Az elmúlt másfél évben több intézkedést hoztunk a devizakitettség csökkentésére. A társadalompolitikában pedig elindítjuk a köznevelési, felsőoktatási, önkormányzati rendszer átalakítását.      

– Milyen bizonyítékaik vannak arra, hogy 2015-től Gyurcsány lesz a köztársasági elnök?
– A szocialista hagyományoknak megfelelően az MSZP újra átveri az embereket. Eljátsszák a nagy szakítást, de a színfalak mögött már megegyeztek. Számomra ők az MSZP1, és az MSZP2, nincs különbség. Mesterházy azt mondta október 17-én, hogy 2014-ben akár szövetségesként is fel kell vennünk a harcot Orbán Viktorral, a kormánnyal és szövetségeseivel szemben, utalva ezzel Gyurcsány Ferencre. Október 15-én Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta, hogy ő bármelyik demokratikus párttal hajlandó együttműködni, lehet ez az MSZP vagy akár az LMP.  Suchman Tamás szerint pedig  Gyurcsány Ferencből akár államfő is lehet 2015-től. A Nézőpont Intézet felmérése szerint a DK szimpatizánsok hetven százaléka, az MSZP-sek 66 százaléka, az LMP-sek 54 százaléka, a jobbikosok 74 százaléka szerint titkos megállapodás van a háttérben.

– Van-e a mostani parlamentből olyan erő, aki szóba jöhet koalíciós partnerként?
– A Fidesz–KDNP szövetség erősebb és több mint egy koalíció. Tagjai és szövetségesei még a Gazdakörök Szövetsége, a Kisgazda Polgári Egyesület, a Fidelitas, a Lungo Drom, a Nyugdíjas Polgári Egyesület. Nekünk most az a dolgunk, hogy tegyük a dolgunkat. Ennek a kérdésnek nincs itt az ideje, és hiszem, hogy hosszú évekig nem is kell rá választ adnunk.

– Az MSZP ismét a svéd modell bevezetésével vádolja a kormányt
– Egyfelől nem értem, hogy a szocialisták honnan húzták elő a svéd modellt. Nincs sem a parlament, sem pedig a kormány előtt olyan előterjesztés, ami erről szólna. Káosz van a baloldal soraiban, ezért nincs kapacitásuk arra, hogy szakpolitikával foglalkozzanak, ezt az űrt pedig rémhírekkel töltik be, olyan durva hazugságokat állítanak, hogy nem lesz özvegyi nyugdíj, vagy hogy adóztatni fogjuk a nyugdíjakat.

Ebben az egészben az a legnagyobb probléma, hogy az idős embereket megrémisztik, és álmatlan éjszakákat okoznak nekik. Ráadásul az a Korózs Lajos mondja ezt, aki 1997-ben megszavazta, hogy 2013-tól adózzanak a nyugdíjasok. Mit lehet az ilyen politikusra mondani? Novemberben egyösszegű, hatszázalékos emelést, januárban pedig 4,2 százalékos emelést kapnak a nyugdíjasok. A jövő évben pedig hatályon kívül helyezzük azt a szocialista törvényt, miszerint adót kell fizetni az időseknek a nyugdíjuk után.

– Tartható-e az a vállalásuk, hogy a nyugdíjkasszából csak annyit fizetnek ki, mint amennyi bevétel érkezik?
– Igen, a költségvetés számai alapján sikerül a rendszer alapjait tisztává és átláthatóvá tenni. Egyensúlyba kerül a kassza, ami a biztonságot jelenti. 2010-ben, amikor átvettük a kormányzást, akkor a nyugdíjkasszából minden harmadik forint hiányzott. Akkor a szocialisták nem izgatták magukat.

Tornasor
A szabadidősportok kedvelőinek rovata: tippek és trükkök a futópályáról, a konditeremből és a jógamatracról.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés