Szanyi: Bajnai néha baloldalibb volt, mint Gyurcsány

Tompos Ádám, 2012. január 28., szombat 12:00, frissítve: szombat 12:00
A nők helyzete és a felsőoktatásba kerülők kárpótlása. MSZP-elnökként ezeket a témákat helyezné a párt homlokterébe Szanyi Tibor, akinek elég sok baja van a hitelminősítőkkel, és azt is elmondja, miben tévedett hatalmasat kormányfőként Gyurcsány Ferenc.

– Mikor egyeztettünk, mondta, hogy találkozzunk a cellájában, a képviselői irodaházban. Azért akar az MSZP első embere lenni, hogy elnöki lakosztályra cserélje?
– Itt pártelnökként se lenne nagyobb szobám, de nem is ez motivál, hanem a terepmunka. Világéletemben terepmunkás voltam, a politikát az emberek között kell csinálni. Az elnökségben is mozgalmi feladataim voltak leginkább, ha csak egy mód van rá, a szabadban vagyok. Most az új alapszabály miatt ugye, ha elnöki ambícióim vannak, akkor aláírásokat kell gyűjtenem az egész országból, megválasztásom esetén nem hagynék fel ezzel, mert mozgósítani kell az embereket. De ezt csinálom most is, gyalog járok a körzetemben és ötven méretenként megállítanak, én meg meghallgatom a választóimat. Ezt így kell csinálni és kész.

– Lehet, hogy még ön is beköltözik majd az Avas lakótelepre?
– Születésem óta ugyanabban az újlipótvárosi két és fél szobás lakásban élek, úgyhogy eszem ágában sincsen. De én bejáratos vagyok a Szabolcs utcai rettenetesen lepukkant helyekre is, akár most rögtön el is mehetünk oda. Büszke is vagyok rá, hogy itt ugyanúgy nyerek, mint a Szent István parkban.

– MSZP-elnökként viszont, ahogy nyilatkozta, az Orbán-kormánnyal szemben nyerne, méghozzá mindenhol. Mesterházy Attilát túl puhának tartja ehhez a feladathoz?
– Nem. Itt az a rossz hír a Fidesznek, hogy bárki vezetésével meg fogjuk verni őket. A mikéntben meg a mennyiségben nem értünk egyet. Én azt mondom, hogy 2014-ben a jelenlegi törvény szerint előírt 106 körzetből mindegyiket meg kell nyernünk. Addig még van két év, most vagyunk a ciklus félidejében. Nekünk is megvolt hirdetve a programívünk, ami az első két évre a szervezetépítést írta elő. Meg kell jegyeznem, mivel 2010-ben igencsak szétszórták a csapatainkat, ez nem volt valami egyszerű. Viszont én azt mondom, hogy az idén már ideje lenne a munkamegosztásnak, hiszen a frakciónk vezetése és a párt irányítása is egész embert kíván, és úgy érzem, hogy a mozgalmi jelleg kiteljesítésével én utóbbiban sikeresebb lennék.   

– Kovács László alelnökük azt nyilatkozta, hogy nem lehetséges, hanem szükséges, hogy az ellenzéki erők szövetkezzenek. Tényleg mind a 106 körzetben egyedül nyernének, vagy azért vannak már szövetségeseik?
– Szövetséges lehet mozgalom, ilyen-olyan civil szervezet, szakszervezet, egyéniségek, de hát végül is szavazni csak pártokra lehet. Viszont nagyon nem mindegy, hogy ezek a tömörülések és tagságaik hogyan állnak az MSZP-hez. Ezért szeretnék a párt első számú aktivistája, azaz véleményformálója, irányadója lenni. Az aktivista bizonyos értelemben lehet akár egy bankvezér is, aki bizonyos ügyek mellett leteszi a voksot. Ezért ebben a 106 körzetben olyan jelöltet, ha úgy tetszik, aktivistát kell állítanunk, aki a szocialista bázison túl még teszem azt a helyi tűzoltóegylet szavazataira is számíthat. Na de egy győztes választás után kormányozni is kell.

– Vagyis ígérni kell valamit a tűzoltóegyletnek.
– Igen. Az a szövetségesi rendszer lényege, hogy a választások után is magam mellett tudom tartani őket. Azért tud ma a Fidesz hihetetlenül antidemokratikusan kormányozni, mert például az önkormányzatot akárhogy üti-vágja, akármit von meg tőlük, a párton belüli szövetségesi logika egyben tartja őket. Mondok egy másik példát: nem elég, hogy számos gesztust gyakoroltunk a szakszervezetek felé, mégis elfogadtak egy kompromisszumos megoldást a kormánnyal. Vagyis nem tudjuk őket még mindig magunk mellett úgy, ahogy az egy választási küzdelemben indokolt lenne.

– Egy önmaga baloldaliságát újra megtaláló szocialista pártnak miért nem megy ez?
– Kevesen kötődnek idehaza a szakszervezetekhez egyrészt. Másrészt ők tárgyalni tudnak, azoknak pedig rendre kompromisszummal kell végződniük. És ami a lényeg, az elmúlt húsz évben Európa-szerte, nálunk baloldalibb kormányok azért keményen belenyúltak a neoliberalizmusba. Megjegyzem, szerintem ez vezetett a válsághoz is. Ez pedig eltolta a baloldaltól az érdekvédőket mindenhol. Úgyhogy még a harmadik út nagy apostola, Anthony Giddens is bűnbánásra kényszerült, mondván, hogy hát túlértelmezték a tanait.

– Nézzük megint a helyhatóságokat egy kicsit. „Jöttek párak, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük” – hogy egy klasszikust idézzek. Hát mégis érdemes szarakodni vele?
– Aki elveszíti az önkormányzati hátterét, annak annyi. Nem kell ehhez túl nagy ész. Gyurcsány Ferencnek egyik hatalmas tévedése volt, hogy nem olyan fontos a helyhatósági lobbi, és ha azoktól megszabadulunk, akkor marad manna a nagy víziókra. Ez szerintem történelmi hiba volt.

– Mi lenne a Szanyi-féle, a Giddens utáni, mondjuk úgy, „negyedik út” sarokköve?
– Nincs ma az MSZP homlokterében a nők helyzete. Mi például szerintem azért is nyerünk, mert a XIII. kerületben minden gyereknek jár magas szintű, ingyenes étkeztetés az óvodában és a bölcsődében. Ez nem pénzkérdés, ez a jövő. Egy nőnek tudnia kell, hogy ha visszamegy dolgozni, akkor számíthat erre a szolgáltatásra. Ugyan nem terveztem, hogy az MNO-t ajándékozzam meg ezzel a gondolattal, de én az elnöki programom részeként igenis kemény ígéretet tennék azoknak az egyetemistáknak, akiktől most vették el a továbbtanulás lehetőségét. Olyan koncepciót hirdetnék meg, amelynek alapja az lenne, hogy húzd ki ezt az egy-két évet, de ha mi kormányra kerülünk, biztosítom neked az első egyetemi diplomát ingyen, sőt még akár visszafelé is kompenzálnék valamit. Ugyanis a szakoktatás és a felsőoktatás a jövő. Ezért én kikérem magamnak azt a vádat, amit még csak nem is a jobboldal, hanem a hozzánk kötődő liberálisok szoktak hangoztatni, hogy mi nyakló nélkül osztogatnánk. 

– Térjünk vissza ahhoz a megjegyzéséhez, hogy egyes ügyekben akár egy bankár is lehet aktivista. Bajnai Gordon lehetne újra az önök szakértője és miniszterelnök-jelöltje? Csak azért kérdem, mert ön soha nem bírálta őt annyira élesen, pedig hát Kertész Ákos is megmondta róla, hogy egy szőrösszívű kapitalista.
– Hát neveztem én szürreálisnak az ő kormányzását, amire ő egyszer rá is kérdezett. Ezzel együtt sokkal több baloldali elemet fedeztem fel az ő miniszterelnökségében, mint mondjuk korábban Gyurcsányéban. Áfaemelés idején például előrelépésnek tartottam, hogy a távhő esetében vagy az alapvető élelmiszereknél levisszük a fogyasztói adót. Utóbbi kérdés nem egészen úgy sült el, ahogy elterveztem, de az áttörés fontos volt. Ezenkívül szerettem volna, ha az erős intenzitású munkakörökben is csökkentettük volna az áfát, ez is csak részben sikerült. De ez nekem elég volt: közgazdászdoktor lévén nem gondolom, hogy helyes lett volna a gazdasági válság kellős közepén balos javaslatok tömkelegével püfölni a saját kormányomat. Bajnai személyével kapcsolatban nincs averziónk, de széles merítés kell majd, amikor a kormányfőjelöltünket meghatározzuk.

– Bajnai személye azért lehet izgalmas, mert önök és a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció ugyan  szétváltak, talán haragszanak is rájuk, de azért rendre oda lyukadnak ki, hogy Orbán Viktort összefogva lehet csak legyőzni. Na most Gyurcsány és Bajnai között viszont mintha most lenne némi feszültség. Amikor Bajnai kvázi bejelentkezik egy blogposzttal az IMF-nél, addig Gyurcsány a Facebookon meg gazdasági konferenciákon hűti a rendszert azzal, hogy a Fidesznek bizony még maradni kell.
– Ez egy pillanatnyi állapot. Helykeresés. Mindenki próbál szabad vegyértékeket mutatni a másik felé. Gyurcsányékra pedig nem haragszunk most. Korábban ugyan félrevitték a pártot, és nagyon sok kárt okozott, de az a múlt. Köszönhetünk neki egy parádés győzelmet is persze, de hát az is öt éve volt, majd egy óriási bukást is. De jobb ez így, tisztább a dialógus, hogy két külön pártról van már szó, és nem belül vívódunk.

– A vegyértékek nyitottak vajon az LMP felé is Bajnaiék és Gyurcsányék részéről?
– Ők nem egy liberális párt. Európai trendeket nézve túl későn alakultak zöldpártként. Maga a párt pedig, úgy veszem észre, hogy nem tudja, mit akar. Ettől persze nem kizárt, hogy választási szituációban hangot találjon a DK-val vagy velünk.

– Fog még komoly árat fizetni a II. kerületi vissza nem lépésért az LMP – nyilatkozta nekünk ezt akkor. Önök felé is fog fizetni a párt, vagy csak a választók felé?
– Túl vannak értékelve a pártok. Minden más párt, ahogy az LMP is, hidegen hagy. Engem a szavazópolgár érdekel, a szövetségem feléjük szól. Ezért nem az érdekel, hogy egy másik párt mit gondol a listámról, hanem az, mi a véleménye erről a szavazóknak. De ezt azért jelzem a pártnak is. Úgyhogy ha közelebb húzza a politikáját az enyémhez, amivel én motiválom a szavazóimat, akkor jó eséllyel állapodok meg vele arról, hogy legyen mondjuk a hetedik a listámon. Amúgy nem, akkor nincs ajánlat.

– Remél szavazókat a kormányban csalódottaktól is? Csak mert elég nehéz lesz onnan voksokat gyűjtenie, ha Észak-Koreához hasonlítja a több százezres kormánypárti tüntetést.
– Az Operához saját maguktól mentek demonstrálni az emberek, szerintem ez messze nem így volt az Orbán-hívők menetén, hanem egyéb ösztönzőkkel hívták őket oda, és nagyon komoly felhozatal volt külföldről is. Vagyis a Fidesz sikeresen mozgósított, de ezeket az embereket háromszor-négyszer nem lehet elhívni budapesti kirándulásra. De január 2-án magukat mozgósították az emberek.

– De hogy jön ehhez Észak-Korea?
– A vezér felmérte az erejét, és demonstrált azoknak, akik már gondolkodnak kikacsintani mögüle. Továbbá azok a követelések, amiket oda kiírtak, azoknak a végeredménye Észak-Korea. Ez egy díszmenet volt a magyar bezárkózásért, még akkor is, ha félreértéseken alapul. Logikailag lehetetlenség az EU-t a gyarmattartónkként értelmezni. Hiszen tagja vagyunk, szavazati jogunk van.  

– Amit a liberálisok és a zöldek szerettek volna elvenni. Viszont a szocialisták frakciója az EP-ben hozzájuk képest viszonylag visszafogottabb volt.
– Azt gondoljuk, hogy a renitenseknek bünti jár. Mi azért nem követeltük ezt, mert világossá vált, hogy Orbán békülékeny kedvében lesz, jelezte ezt a piac is, lásd a forint erősödését. Egy ilyen kormányfőt ütni dőreség, és rendkívül kontraproduktív tud lenni. Más kérdés, hogy Orbánnak egy szavát sem hiszem el, szerintem be akarja csapni az uniót. Ha ezt újra militáns beszéddel váltja fel, akkor már érdemesebb lesz még keményebben fellépni, és akkor megsokszorozott erővel lépnek fel majd ellene.

– A neoliberalizmust elítélő baloldalon miért olyan fontos idehaza a hitelminősítők és a pénzpiac véleménye?
– Azzal nekem is elég sok bajom van, hogy három amerikai minősítő rettegésben tartja az egész világot. Na de nem kell nekik erre sorra jó okokat adni. Talán az európai vezetőknek is fel kéne hagyni a huhogással az euró jövőjével kapcsolatban. Ha huszonhét elnök erről huszonhétféle módon nyilatkozik, hát az remek alkalom a spekulánsoknak. Ha viszont kijelentenék, hogy ennek a pénznek a megmentése politikai törekvés is, akkor a hitelminősítők elhallgatnának. Hogy érthető legyek: Orbán Viktor kettős beszéde sem tesz jót ez ügyben, mert itthon állandóan azt hangoztatja, hogy csak az euróválság az oka a mi nehézségeinknek, ezzel szemben az ő és Matolcsy gazdaságpolitikája mintaértékű. Ez hazugság, mert mi legfőképpen a kormány gazdaságpolitikája miatt tartunk ott, ahol, és nem az unió miatt, aki biztosítja számunkra a fejlesztési forrásokat. Na ezek azok a dolgok, amelyekre a spekulánsok lecsapnak!

Tornasor
A szabadidősportok kedvelőinek rovata: tippek és trükkök a futópályáról, a konditeremből és a jógamatracról.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés