– Helyére kerül, aminek kell az Andrássy úton. Elkezdődött a kerékpár- és a parkolósáv kicserélése. Mikor lesznek készen?
– A Nagymező utca és az Oktogon közötti szakaszon kezdtük el a munkát, az első héten az út egyik, majd a másik oldalán dolgozunk. Azt követően kerül sor a belső szakaszra, május közepére végzünk. Ezzel új forgalmi rendet adunk át az Andrássy úton az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között.

– Saját hatáskörben elvégzi a munkát a Budapesti Közlekedési Központ. Ilyen sok erőforrás van a város birtokában?

Tól–ig

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn kezdte az Andrássy út belső szakaszán a forgalmi rend átalakítását. A munkák május 13-áig, vasárnapig tartanak.

– Az elmúlt 44 év legnagyobb intézményrendszer-átalakítása zajlik Budapest közlekedésében. Ennek jegyében leválasztottuk a köztisztasággal foglalkozó FKF-ről a közúti karbantartással foglalkozó részt, a BKK Közút most már a mi irányításunk alatt működik. Ennek a vállalatnak korábban is voltak kivitelezői kapacitásai, de a város, ki tudja, milyen okból – ugye jelenleg is zajlanak büntetőeljárások a korábbi városvezetés gazdálkodása miatt – jellemzően külső vállalkozókat bízott meg minden munkával. Így sokszor azok az erőforrások, amelyeket a város egyébként fenntartott, kollégák, gépek, aszfaltozó kapacitás lekötetlenül álltak. Mi ezzel a gyakorlattal szakítunk. Nyilván nem lehet mindent, de amit csak igen, azt a BKK Közúttal láttatjuk el. Itt is ez történik. A terveket egyébként a BKV-val összefogva vetettük papírra.

Készül az európai színvonalú bicikliút
Készül az európai színvonalú bicikliút

– Mi mozgatta a papíron már most nagyon látványos változást?
– Az Andrássy út egy régi adóssága a városnak, rendezését a 2011 őszi autómentes napon ígértem meg. Igazából a kerékpárosoknak volt követelése, hogy 2012-ben kezdjük is el a munkát, ez most teljesül. Azért cseréljük meg ugye a parkolósávot és a kerékpársávot, mert korábban a parkoló autók mögött eldugva haladtak a biciklizők, akiket zavartak az útra tett kukák és az állandó rakodás, az anyósülésről a parkolósávban kiszállók nem is tudtak tükörbe nézni, nem is gondoltak rá, hogy ott kerékpáros jöhet. Az Andrássy útról jobbra forduló autók sem látták a kerékpárosokat, és ott van még a lámpakérdés: noha párhuzamosan haladtak két és négy keréken a sugárúton, mégis felváltva kaptak zöldet, aminek nyilván a kerékpározók látták kárát – nem is tartották be a szabályokat, rendkívül balesetveszélyes helyzetek álltak így elő. Rossz forgalmi rend volt, ami 1995-ben létrejött. A csere biztonsági kérdés az autósoknak, a kerekezőknek pedig egyszerűen közlekedési kérdés. Annak idején azt gondolták, aki biciklizik, az csak a hobbijának hódol, bele sem gondoltak, hogy ez a jövő közlekedési eszköze.

– Időben egy hónap a munka. Forintban mennyi?

– Nehéz ezt megmondani. A BKK Közút 3,7 milliárd forintból látja el a teljes budapesti főúthálózat fenntartását, karbantartását. Lehet, hogy ráosztva ez egy több tíz milliós költség lenne, de olyan munkaerő végzi, akit amúgy is foglalkoztatunk, és az általános, a budapesti közutak fenntartásához szükséges aszfaltmennyiségből használunk föl. Tehát az éves feladataink keretében látjuk el ezt a munkát. Ha most ezt számviteli értelemben nézzük, akkor 50 millió forint körüli az a költség, ami erre a beruházásra esik.

– Lássuk a részleteket. Burkolat, felfestés, táblák, jelzőlámpák?
– Egyrészt lesz egy keskeny sáv a parkolósáv és a kerékpársáv között, ami azt szolgálja, hogy aki a vezetőülés oldaláról nyitja ki az ajtót, az biztonságban legyen. Másrészt folyamatos piros kiemeléssel látjuk el a kerékpársávot. Nyugaton ez már bevált gyakorlat, itthon még kevéssé, ráadásul most olyan anyagot fogunk használni, ami nem kopik le egy-két év alatt. Az Andrássy úton próbáljuk ki először. Még egy újdonság is lesz: a felfestésen nem fognak döccenni a kerekezők.


Lapozzon tovább!