Megbánta a kormányőr, hogy rálőtt a taxisra

NT, 2011. december 2., péntek 16:50, frissítve: péntek 16:50
Beismerte és megbánta tettét a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) pénteken megkezdődött büntetőperben az a kormányőr, aki két és fél éve egy szabálytalankodó taxis után lőtt a belvárosban.

A vádirat szerint a Rendőrtiszti Főiskolát végzett fiatalember a Köztársasági Őrezred tagjaként 2009. május 15-én az Önkormányzati Minisztérium Mérleg utcai épületénél látott el szolgálatot, amikor a kora reggeli órákban a tárca dolgozói számára fenntartott egyik parkolóhelyre egy taxis állt be.

A pár perce szolgálatba lépett vádlott figyelmeztette a taxist, hogy rossz helyen parkol, ám a taxis elment, és mire visszaért, a kormányőr már megkezdte az intézkedést, rögzítette a szabálytalankodó gépjármű adatait, és kérte a taxis személyi okmányait. Ekkor a taxis beült az autóba, de mielőtt elindulhatott volna, a kormányőr szorosan a jármű elé állt, mire a taxis sebességbe tette a járművet és többször megpróbált elindulni. Erre a kormányőr félreugrott, majd a távozó jármű hátsó kerekeire leadott három célzott lövést, ebből kettő az autót találta el a jobb oldali első ajtaján, illetve a csomagtartón, egy lövedék pedig az utcán gellert kapott, és egy gyanútlan járókelő lábát könnyebben megsebesítette.

Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel vádolja a kormányőrt, a vádbeli cselekményért a törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A több mint egy évtizede rendőrként dolgozó vádlott a tárgyaláson elmondta, hogy megbánta tettét, a megsebesített járókelőtől személyesen bocsánatot kért.

A vádlott elmondta, hogy csak néhány másodperce volt a döntésre, akkor úgy gondolta, hogy helyesen cselekedett, ma már azonban belátja, hogy hibázott, „túlreagálta” a történteket. Ebben azonban az is közrejátszhatott, hogy akkoriban „nőtt a terrorfenyegetettség érzése”, a hírekben szerepelt a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet, amely kormánypárti politikusok otthonainál robbantott, a Nyugati téren pedig bombát találtak egy autóban.

A vádlott elmondta: a lövéssel az volt a célja, hogy megállítsa a taxist, és befejezze a megkezdett intézkedést. Bár a szabálysértési eljárás megindításához nem volt szükség a jármű feltartóztatására, az átvizsgálásához, esetlegesen benne lévő támadásra alkalmas eszközök megtalálásához igen. A vádlott által is őrzött minisztérium épületében pedig védett személyek dolgoztak.

A tárgyaláson meghallgatott fegyverszakértő elmondta, hogy a lövések enyhe szögben, de lefelé, a föld irányába tartottak, nem pedig emberre.

A tanúként meghallgatott taxis viszont arról beszélt, hogy a lövések után látta, ahogy a járókelők az utcán meggörnyedten futva kerestek menedéket. A taxis állította, hogy nem követett el szabálysértést, az eset után pedig feljelentést tett az V. kerületi kapitányságon.

A bíró elrendelte a vádlott pályaalkalmasságának vizsgálatát, a büntetőper februárban folytatódik majd.

Az esettel összefüggésben a taxis ellen is vádat emeltek, és egy másik eljárásban első fokon nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb