Az Európai Parlament elnöke testesíti meg a parlamentet a külvilággal és a többi európai uniós intézménnyel fenntartott kapcsolatokban, irányítja a szervezet intézményeit, felhatalmazása révén biztosítja a parlament és szervei valamennyi tevékenységének megfelelő lefolytatását.

Eddig Nirj Deva (konzervatív-reformer, brit), Martin Schulz (szocialista, német) és Diana Wallis (liberális, brit) jelezte, hogy ringbe száll a posztért. Az elnököt titkos szavazással, a leadott szavazatok abszolút többségével választja a parlament. Ha a szavazás három fordulójában egy jelölt sem kapja meg ezt a többségét, akkor a negyedik szavazáson egyszerű többséggel döntenek.

Az elnökjelöltek szerdán a European Voice hetilap által szervezett brüsszeli vitán ütköztetik véleményüket, amit az érdeklődők online követhetnek nyomon az Európai Parlament honlapján.

Jerzy Buzek, miután decemberi búcsúbeszédében az elnöksége ideje alatt felmerült kihívásokról adott számot, és felhívta mindenki figyelmét arra, hogy az Európai Unió egy olyan érték, amelyért mindent meg kell tennünk, szerdán az Európai Parlament Facebook-oldalán válaszol a látogatók kérdéseire.