(Ön)tudatosan igénytelen?

Karczag Eszter

2012. május 1., kedd 18:50, frissítve: kedd 20:16

Arról, amikor közelebbről is megvizsgáltam a H&M Conscious Exclusive kollekciót. Nem kellett volna.

A H&M Conscious, tehát a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében újrafelhasznált anyagokból, esetenként biopamutból, organikus anyagokból készült darabjait kifejezetten szeretem, hiszen puhák, és "a körítés is jó". A korábban rengeteg kommunikációs ballépést vétett cég – például lyuggatókkal gondoskodtak arról, hogy a konténereikből addig gyakran öltözködő szegények és hajléktalanok számára is viselhetetlenné tegyék a szemetesbe jutott eladatlan ruhákat – profiljára pedig rá is fér, hogy legalább szavakban részt vegyen a közösségi szerepvállalásban. Viszont az április 12-én a kiválasztott boltokba került új, Exclusive Glamour kollekció valami botrányos összhatást kelt. E blognak persze nem célja, hogy a Hennes och Mauritz ház trendinek szánt, rojtos anyagvégei körül szaglásszon, de szerettem volna néhány szót ejteni arról, hogy a fenntarthatóság és a környezetbarát előállítás vajon miért vonja magával azt a nagy fokú igénytelenséget, amit a bécsi Stephansplatzon vagy a mi Vörösmarty terünkön potom 300 euróért (nagyjából 88 ezer forint – komolyan, ki hagyna ott ennyi pénzt éppen a H&M-ben?) tolnak a vásárlók arcába.

 

Csak távolról ilyen glamúros.

Természetesen azon nem kell csodálkozni, ha hozzánk most sem jutott el az egész kollekció – a magyar honlapon csupán néhány található közülük a megvásárolható darabok oldalán, a Vörösmarty téri üzletben pedig rég jártam, így a mostani bécsi hétvégén – amiről a következő bejegyzésben még szó esik – kerültem csak közelebb ezekhez a rettentő exkluzív ruhákhoz. (Azt persze hozzá kell tennem, hogy a boltban lévő fullasztó tömeg egyedül a Coscious kollekció környékén lazult fel, ott ugyanis igencsak kevesen nézelődtek.) Mindenesetre mindig rettentő módon idegesít, hogy a „kelet-európai” piacon a minőség és a választék is megcsappan (ezt persze bármelyik élelmiszerboltban láthatjuk, sajnos nem csak a ruhákból kapjuk a gagyit), bár a mostani kollekciót talán felesleges is lenne idehozni. Hogy a H&M vezetősége miért gondolja, hogy tömegek hagynának ott 60–80 ezer forintnyi összegeket éppen egy konfekcióüzletben, amikor ennyiért már sokkal nevesebb boltokban kaphatunk sokkal minőségibb és egyedibb ruhákat, azt máig nem értem.

A Lanvin-, a Versace vagy a Marni-együttműködések árai talán még indokolhatók is (bár a Marni maradék darabjaitól már féláron próbál megszabadulni a bolt), talán ezen buzdult fel a vezetőség, amely nem fogja fel, hogy egy teljes egészében H&M gyártmányú darabnak talán nincs létjogosultsága az exkluzív árkategóriában. A szóban forgó kollekció egyetlen értelmezhető összeállítása, amelynek szabása még élőben sem néz ki annyira rosszul, mint a többié (én aztán tudok bókolni, mi?), az égkék kosztüm, rövid sorttal. Az agyondicsért estélyi ruha, amelyet „durva szegés” címszó alatt szerettek volna az elegáns, egyúttal a laza stílus kedvelőinek eladni, véleményem szerint csúfos bukás lesz, de legfeljebb majd másodszor is újrahasznosíthatják az anyagot, kijön belőle néhány póló. A legigénytelenebb viszont még csak nem is ez a piszkosfehér báli ruha volt (az igen kellemetlen anyagra ráfércelt, foszló végű fodraival), hanem a valóban oszlásban lévő, selyemszerű (pontosabb anyagleírást itt már meg sem kockáztatnék) bordó, fodros oldalú miniruha, a kaleidoszkópos minta (amelyhez már a Mango is a tavaszi divathetekből merített ihletet) úttörő mivoltát pedig inkább nem is említeném, bár ez utóbbi legalább nem az alacsony minőséggel tűnt ki a sorból.

A H&M oldalán az összes darabot megnézhetitek, bár a (tudatos?) minőségi hiányosságok csupán élőben láthatók. Természetesen nem akarok minden egyes darabot leszólni, nyilván vannak olyanok, amelyek átmennének egy minőségi ellenőrzésen, és talán még csinosak is, ám ezeket sem kaphatjuk meg H&M-hez méltó árakon. Akinek pedig van erre pénze, az miért elégedne meg ezzel a márkával? Ezt most folytathatnánk körbe-körbe, és nem kapnánk választ, úgyhogy hagylak is titeket kalandozni a kollekció darabjai között. Az egyszerű Coscious darabokat viszont továbbra is ajánlom.

Ja, és a Facebook-oldalon meghosszabbítottuk a magyar divattörténeti albumért folyó játékot.

Fotók: H&M