Őszi kötelező: zsakard, tweed, Prada-Pony!

Karczag Eszter, 2012. augusztus 16., csütörtök 14:15, frissítve: szerda 16:43
A Chanel-ihletésű tweed és buklé kabátkák mellett a zsakard és a brokát anyag is az idei ősz egyik favoritja lesz. Tulipánszoknya, nadrágkosztüm; a rendkívül gazdag hímzés súlyos brokátfüggönyöket és boldog békeidőket idéz, aminek modern csavart ad a puritán szabás.

Az idei őszi divatról már sok szó esett; lesznek itt téliesített peplumok, oversized felsőrészek, khaki és burgundi, de amik ezeknél sokkal izgalmasabbnak ígérkeznek, azok – a Vogue által is hosszú távú befektetésnek tartott, időtlen – retro nyomatú nadrágkosztümök. Fontos persze figyelembe venni a megújult szabásvonalat, amely az utóbbi években teret nyert androgün stílust teszi magáévá. Az eklektikusságra kitűnő példa a Prada, illetve a Miu Miu kollekciója. Az anyag a rendkívüli gazdagságot és díszes nőiességet idézi, a minta a hatvanas évek pszichedelikusságát, ám a szabás mindezt puritánná változtatva a hosszú, férfias nadrágkosztümök formáját veszi fel. Miuccia Prada mindkét márkánál az ellentmondásos összetevők varázslatos egyvelegét hozta létre.

Dandy Haze - Vogue UK September, Karlie Kloss Pradában és Miu Miu-ban Nick Knight sorozatában
Dandy Haze - Vogue UK September, Karlie Kloss Pradában és Miu Miu-ban Nick Knight sorozatában

Vannak azonban, akik előbb ráéreztek az új trendre, de legalábbis egyszerre gondolkoztak Miucciával, amikor már Axente Vanessa emlékezetes milánói vonulása előtt elérhetővé tették a gazdagon nyomott nadrágkosztümöket. Itt konkrétan nagy szerelmemre, a Disco Pony-ra gondolok: Zoey Bittleston a David Bowie-ról elnevezett vonallal olyan okos, letisztult, és up-to-date darabokat tervezett, hogy az egyszerűen elképesztő. Natalie Suarez amerikai modell karaktere pedig tökéletesen illik a koncepcióhoz, hiszen kissé fiús testalkata ellenére igencsak femme fatale kisugárzása van.

Selyembrokát panelszoknyák
Selyembrokát panelszoknyák

Szintén Zoey az, aki összegyűjtötte új kollekciójában a legizgalmasabb trendeket, hiszen korántsem csak a nyomott mintás kosztümökkel költözött New Yorkba néhány héttel ezelőtt. (Itt azért megállnék egy pillanatra, és elképzelném annak a poggyásznak a tartalmát, amivel Hongkongból utazott az Egyesült Államokba: Natalie Gold flitteres maxiruha, a már említett nyomott nadrágok, még több flitter, és nem utolsósorban a selyembrokát, panelekből álló szoknyák... Csodás látvány lehetett.) A másik – alapdarabokkal könnyedén kombinálható – trend ugyanis az anyagában gazdagon hímzett anyag lesz, ami lehet zsakard (részletesen mintázott szövet a XVIII. századi francia feltalálóról, Jacquardról elnevezve – a szerk.) és selyembrokát (az arany- ezüst- vagy selyemszállal mintásan átszőtt, nehéz selyemszövet – a szerk.), amely szintén megtalálható Pony-kivitelben, ahogy a legnagyobb webshopokban és elvétve néhány Inditex üzletben is. Míg az ASOS-on ezek a darabok – és ez a következő bekezdés főszereplőjére is igaz lesz – már kifutóban vannak, addig itthon még csak most kerülnek a polcokra, így senki sem késett le.

Kicsit ugrunk, de nem hagyhatjuk ki a harmadik legfontosabb örökös visszatérő statement darabot sem, a tweed zakót, amiből – ha már ő maga időtlen – szintén érdemes lenne egy időtálló minőséget beszerezni. A zsakard és brokát szoknyákkal ellentétben egy igényes buklészövet már komolyabb árkategóriába tartozhat, de szerencsére nem a – témára igencsak rápörgött – Zara nevetségesen elszállt áraira kell alapozni. Ötletnek és inspirációnak persze jól jöhet az új kollekció átböngészése, hiszen a nyári, szegényes kis tweed-felhozatallal ellentétben őszre kicsit fantáziadúsabb darabokat terveztek. Egy ilyen ikonikus darabnál azonban, amellyel kapcsolatban mindenkinek Coco Chanel ugrik be, vétek lenne a Váci utcai konfekcióboltok színvonalára lesüllyedni, így a tökéletes darabot akár hosszú hónapokig is keresni kell, de az garantált, hogy az időből nem fogunk soha kifutni.

Buklé szett
Buklé szett

Napi szintű update a blog Facebook-oldalán!

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása