Gregus Anett tájékoztatása szerint a NAV kockázatelemzési eljárása feltárta, hogy az érintett személy nyugdíjasként két társaság ügyvezetői teendői mellett több gazdasági társaságban is tag volt.

A vizsgált időszakban a nyugdíjas gépjárművet és ingatlant vásárolt 42 millió forintért, az ingatlanon 7 milliós felújítást végzett, 15 milliós életbiztosítást kötött és 150 milliót meghaladó összegben nyújtott tagi kölcsönt a személyéhez kapcsolódó gazdálkodó szervezeteknek.

Az adóhatóság azt vizsgálta, hogy ezekre a kiadásokra megvan-e a jogszerű, adózott bevétel. Az adózó úgy nyilatkozott, hogy korábban jelentős összegű készpénz-megtakarítása volt, ezt azonban nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani.

Az adózó ismert bevételeit és kiadásait a hatóság becslési eljárással számba vette, és 100 millió forint feletti adóhiányt állapított meg, amelyre 70 milliós adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett fizetni.

Az adózó ezeket az összegeket határidőre nem fizette meg, ezért végrehajtási eljárás indult ellene. Ennek során felnyitották az egyik pénzintézetnél bérelt széfjét, melyből 400 000 eurót és 20 millió forintot foglaltak le készpénzben. Az összeg fedezi az állammal szembeni tartozás jó részét – mondta el a főreferens.