Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója megjelent a város közgyűlésének ülésén, és bejelentette, hogy a képviselők megtekinthetik a városháza udvarán álló, az első, teljes egészében Kecskeméten készült Mercedes személygépkocsit. Frank Klein a közgyűlés előtt név szerint megköszönte Zombor Gábor polgármesternek, Szemereyné Pataki Klaudia gazdasági ügyekért felelős alpolgármesternek, valamint Metzinger Éva jegyzőnek a gyár építése során nyújtott támogatásukat. „Önök nélkül nem készülhetett volna el a gyár” – mondta a gyárigazgató.

Frank Klein emlékeztetett arra, hogy a két évvel ezelőtt elkezdett beruházás a tervek szerint haladt, és szeptember elején elkészült az első előszériás személygépkocsi. A városháza udvarán – fényképezőgép nélkül – meg lehetett tekinteni az első, teljes egészében Kecskeméten készült Mercedes B-osztályú személygépkocsit. Frank Klein elmondta: a bemutatott autó családi használatra készült, padlólemezét egy kicsit megemelték. A fehér bőrüléssel bemutatott, kétezer köbcentiméter hengerűrtartalmú személygépkocsit elektronikus váltóval, fedélzeti komputerrel és több újdonsággal szerelték fel. A személygépkocsi látható a frankfurti autókiállításon. A gyárigazgató közlése szerint a gyárban legyártott személygépkocsit tesztelni fogják, majd szét fogják szedni, és átvizsgálják. Az autó soha nem kerül közúti forgalomba.

A 441 hektáron felépülő kecskeméti gyár a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A tervek szerint a gyártás 2012-ben kezdődik, és 2500 alkalmazott dolgozik majd a gyárban, illetve a beszállítói körben további munkahelyeket teremt. A kecskeméti gyárban 2012-től következő generációs kompakt gépjárművek, az A- és B-osztályú gépkocsik utódmodelljeinek gyártása folyik majd. A gyár a németországi rastatti telephellyel, a Daimler AG kompakt gépkocsikat gyártó központjával együttműködve állít elő személyautókat. A Mercedes-Benz mintegy 800 millió eurót ruházott be az új gyárba, amelynek alapkövét 2009. október 16-án helyezték el.

(MTI)