Rinyu Zsuzsanna emlékeztetett arra, hogy a szabadtéri tüzek számának ugrásszerű megnövekedése miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága 2012. március 4-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a megyében. Visszavonásáról eddig nem intézkedett az erdészeti igazgatóság.

Hozzátette: később – március 11-én –, az ország erdeire, valamint az erdőterületek határától számított 200 méteren belüli területre elrendelte az országos tiltást a Vidékfejlesztési Minisztérium is, amelyet most oldottak fel.

A döntést az indokolta, hogy csökkent az erdőkben és a közúti fásításokban az elmúlt időszakban keletkezett szabadtéri tüzek száma, emellett az elmúlt napokat csapadékos időjárás – a lehulló csapadék mennyisége hétvégén is elérte az 5 és 10 milliméter közötti napi átlagot – jellemezte – fejtette ki.

Kitért arra, hogy tart még az avar és növényi hulladékok égetésének időszaka, ezért ezután is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőkön kívüli területeken, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat.

Rámutatott: a szabadtéri tűzesetek miatt a katasztrófavédelem január eleje óta több mint 12 ezer káreseményhez vonult ki több mint 20 ezer gépjárművel. A beavatkozásokban csaknem 92 ezer tűzoltó vett részt, mintegy 11 ezer órányi munkát végezve.

Megjegyezte: az országos tűzgyújtási tilalom feloldása ellenére tizenegy megyében – Pest, Somogy, Veszprém, Baranya, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád – továbbra is érvényben van a tiltás.