A közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdai, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: ezek a beterjesztések „nagyon is hasznos, és általunk is többségében elfogadható, sőt örömmel vett pontosítások vagy kiegészítések”.

Mint ismert, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője számos módosító javaslatot nyújtott be az oktatási államtitkár által fémjelzett előterjesztéshez. Lázár János egyik indítványában például azt kezdeményezi: minden iskolatípusban központi felvételi vizsga sikeres teljesítése legyen a középfokú oktatási intézménybe történő felvétel előfeltétele. Fideszes és kereszténydemokrata politikusok emellett kötelezően választható etika- vagy hit- és erkölcsoktatás bevezetését is javasolják.

Gloviczki Zoltán emlékeztetett arra, hogy a 2003-as közoktatási törvény átalakításakor csaknem ötszáz módosító indítványt nyújtottak be a jogszabályhoz „kormány- és egyéb párti” parlamenti képviselők. Ehhez képest jelenleg „a mi legnagyobb meglepetésünkre az este hat órai határidő előtt huszonnyolc módosítót nyújtottak be a parlament elé” – jegyezte meg.