Kovács András
Kovács András

Az önkormányzat intézményfenntartó feladatai megszűntek, ezért minden az önkormányzat eddigi fenntartásában levő intézményt az MIK (Megyei Intézményfenntartó Központ) tart fenn – közölte lapunkkal a Baranya megyei közgyűlés. A megyék feladatai 2012-től a területfejlesztés és területrendezés. Az új feladataikkal, a területfejlesztési feladatokkal kívánják összehangolni a megye gazdasági programját – szerepel a közleményben.  

Úgy sikerült átadnunk az intézményeket az államnak, hogy azoknak nem volt tartozásuk, a megyének is kizárólag pénzintézettel szembeni tartozása volt – mondták el annak kapcsán, hogy mit tartanak az elmúlt időszak legfőbb eredményének.

Szorosabb viszony a horvátokkal

Tájékoztatásuk szerint az Ős-Dráva programban a megye aktív szerepet kíván betölteni, emellett Támop-programokban is részt vesznek, amely a legelmaradottabb térségekben élők képzését és fejlesztését szolgálja, és fontosnak tartják a határ menti együttműködést a horvát partnerekkel és az uniós csatlakozás küszöbén álló horvát állammal. A közeljövőben létrehozzák a megyei és a regionális területfejlesztési konzultációs fórumokat.

Mint ismert, nemrégiben Tiffán Zsoltot választották a megyei közgyűlés élére. Az új vezető akkor úgy fogalmazott, hogy egységes koncepció alapján képzeli el a megye területfejlesztését. Az országgyűlési képviselőként is dolgozó fideszes politikus azt mondta: ehhez a közeljövőben létre kell hozni azt a területfejlesztési fórumot, amelyben Baranya nemcsak nagyobb, hanem kisebb városai, települései is képviseltethetik magukat.

Megalakul majd a megyei területfejlesztési tanács, amelybe a megyei jogú város és a megyei közgyűlés delegál tagokat. Átveszik a regionális területfejlesztési tanács szerepkörét, feladatait, és felülvizsgálják a területfejlesztéssel kapcsolatos hatályos szerződéseket is.

Baranya megyében a 2010-es önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP 57,59 százalékos eredményt ért el, míg az MSZP 18,86, a Jobbik 10,8, az LMP pedig 5,17 százalékot összesített.