A szolgálat novemberben közösségi hálókon, a Facebookon és a Twitteren hintette el az információt online játéknak álcázva, és nyolcezren haraptak rá. A cég megnevezése nem szerepel az oldalon, csupán egy kérdés: „Fel tudja törni a kódot?”. A kémszervezet csak pénteken fedte fel, hogy ő áll a szokatlan akció hátterében, amelynek célja az etikus hackelés iránt érdeklődők felkutatása. Az online módszerrel elsősorban azokat akarták elérni, akik nem kerülnének egy szokványos toborzókampány homlokterébe – mondta el a szervezet szóvivője.

A kód feltörésével az érdeklődő egy kulcsszóhoz jut, amelynek felhasználásával megnyílik előtte a GCHQ állásajánló oldala. A cégnek jelenleg égető szüksége van „cyberbiztonsági specialistákra”. Reményeik szerint pár hónap alatt sikerül legalább 35 szakembert találniuk a felkínált évi 25 ezer fontos (csaknem kilencmillió forintos) fizetésért. Eddig ötvenen törték fel a betűkből és számokból álló kódot, és 80 százalékuk ki is töltötte a jelentkezési lapot – árulta el a szóvivő.

Mint mondta: az információs és számítógépes technológia folyamatos fenyegetettsége miatt a szervezet rendkívül fontosnak tartja, hogy autodidakta biztonsági szakembereket is alkalmazzanak, akiknek – meglehet – nincs hivatalos képzettségük, ám foglalkoztatja őket a kódfejtés és az etikus hackelés. A törvényszegő hackereket természetesen kizárják a pályázatból – szögezte le a GCHQ alkalmazottja.