A polgármester szóvivője elmondta, hogy a halálos fenyegetést a Vörös Brigádok szélsőbaloldali terrorszervezet egyik néhai tagjáról elnevezett csoport írta alá. A csoport Mario Galesinak a nevét vette fel, aki 2003 márciusában Toszkánában, a rendfenntartókkal egy vonaton vívott tűzpárbajban vesztette életét.

Az olasz média szerint két lőszert tartalmazó – nyilvánvalóan fenyegetésnek szánt – levelet kapott Paola Severino igazságügyi miniszter is, bár a levél feladójaként még egyetlen csoport sem jelentkezett.

Az olasz rendőrséget készültségbe helyezték, miután múlt pénteken anarchisták által küldött levélbomba robbant fel az olasz adóhivatal egyik Róma környéki irodájában, s az intézmény igazgatója megsebesült. Egy nappal korábban sikertelen merényletet kíséreltek meg a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank elnöke ellen.

A Mario Monti vezette olasz kormány komoly megszorításokat – köztük új adókat – fogadott el nemrégiben a súlyos államháztartási helyzet javítása, a magas államadósság lefaragása érdekében.