A jelenleg 39 éves, büntetett előéletű Rózsa Attila Gyula 1996-tól élettársi kapcsolatban élt az egyik sértettel, együtt gondoskodtak három közös kiskorú gyermekükről, valamint egy, az asszony korábbi kapcsolatából született kislányról. A férfi gyakran italozott, ilyenkor agresszíven viselkedett, és rendszeresen bántalmazta élettársát.

2003 nyarán egy nap a hajnali órákban a vádlott ittasan érkezett haza dévaványai házukba. Felébresztette az akkor nyolcéves nevelt lányát, kivezette a műhelybe, levetkőztette, és megpróbálta megerőszakolni a védekező sértettet. A bűncselekményt az anya érkezése szakította félbe, az asszony azonban a szégyentől félve, és mert nem tudott volna hova költözni gyermekeivel, a látottakról nem szólt senkinek.

A vádlott ezután csaknem egy évig nem közeledett szexuálisan a gyerekhez, de 2004 és 2009 júniusa között körülbelül tizenöt alkalommal próbált meg erőszakosan közösülni a neki ellenálló nevelt lányával. A férfi azokat az alkalmakat használta ki, amikor a lány anyja nem tartózkodott otthon, más esetekben áthívta a gyereket saját, dévaványai házába.

2010. május 1-jén a vádlott éjjel 11-kor részegen ment haza. Mivel nem volt kulcsa, és nem tudott bejutni a lakásba, az ajtót nyitó élettársával előbb veszekedett, majd megverte. Aztán elővett egy kést, a hegyét élettársának nyakához nyomta, és az asszonyt megöléssel fenyegette, miközben vérző sebet okozott. Élettársa ekkor csak felületi sérüléseket szenvedett. A veszekedés után a vádlott azt mondta az élettársának, hogy elviszi a tanyára közös gyermeküket, és felakasztja. El is hagyta a kisfiúval a házat, élettársa a távozás után értesítette a rendőrséget.

A vádlott a nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetését következetesen tagadta. A tárgyaláson elhangzott, hogy 2011-ben tizenöt, a három dél-alföldi megyében elkövetett hasonló bűncselekmény ügyében született jogerős ítélet. A táblabíróság erőszakos közösülés folytatólagosan elkövetett bűntettében, testi sértés és becsületsértés vétségben mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért jogerősen tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta.