A közlemény szerint a Magyar Honvédség tűzszerészei egy feltehetően 76 milliméteres, kilőtt állapotú, úgynevezett orosz kumulatív gránátot találtak, amelyet jelenleg is vizsgálnak.

A gránát miatt a Turbék utcánál lévő körforgalomnál 100 méteres sugarú körben kiköltöztetést rendeltek el, ez tíz lakóépületet, üzleteket és játszóteret is érintett – írta a HM. A második világháborús robbanótestet még szerdán, kúttisztítás közben találta meg egy szigetvári férfi, aki kiemelte, majd értesítette a rendőrséget.

A szakemberek körülkerítették a gránátot. Az MTI úgy tudja, a tűzszerészek csütörtök kora délután tértek vissza a helyszínre, hogy a helyszínen felrobbantsák a gránátot, ám az E.ON áramszolgáltató ehhez nem járult hozzá a vezetékek közelsége miatt. A szakemberek ezért elszállították a lövedéket, hogy a lakóépületektől távol hatástalanítsák. A kiköltöztetett lakók már visszatérhettek otthonaikba.

Bombák a Balatonban

Június 16-án második világháborús tüzérségi gránát detonátorral ellátott gyújtószerkezetére bukkantak fürdőzők Siófok nagystrandjánál, a tűzszerészek a vízben semmisítették meg. Két héttel korábban szintén Siófokon találtak bombát: az újhelyi strandon a fürdőzők a parttól 200 méterre egy szárnyas aknának látszó tárgyat találtak. Ugyanezen a napon világháborús repeszaknát talált egy fürdőző nő Balatonlellénél.