Magyarországon hárommillió disznót nevelnek, feleannyit, mint tíz éve. A Dél-Dunántúl három megyéjében félmilliós az állomány, amelyet 2016-ra megháromszoroznának. Az induló konzorciumban a teljes ágazat képviselteti magát a genetikustól és tenyésztőtől kezdve a technológusokon és takarmányozó cégeken át egészen a feldolgozókig. A regionális sertésprogram célja a génállomány megújítása.

Tosszenberger János, a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője kifejtette: fontos, hogy megfelelő technológiai feltételeket biztosítsanak az állományok részére, és hogy olyan minőségű takarmányt biztosítsanak folyamatosan, amely lehetővé teszi „a genetikailag determinált nagy teljesítőképességnek a kiaknázását”.


A Kaposvári Egyetem és a somogyi megyeszékhely legnagyobb húsipari cége mellett a város is részt vesz a programban. Kaposvár polgármestere több száz új munkahelyben bízik. Szita Károly elmondta: „minőségi és egészséges élelmiszerek kerülnek majd a polcokra Kaposvárról – reményeink szerint – az ország minden helyén. Hogyha minél többet vesznek le a polcokról ezekből a termékekből, amelyek védjeggyel ellátottak, annál többet kell majd készíteni, annál több embert kell majd foglalkoztatni”.

A sertésprogram több száz milliós költségét bankok finanszírozzák. A résztvevők 2012 második negyedévére tervezik az indulást, első lépésben a Kaposvári Egyetemen termékfejlesztési és nyomonkövetési kutatóközpontot létesítenek.