Boros Brigitta, a Tolna megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: reggel nyolctól este nyolc óráig 10-14 tűzoltó dolgozik az izzó tőzeg eloltásán, szerdán tizennégyen nyolc vízsugárral végzik az oltást.

A tőzeges terület 20-500 négyzetméteres foltokban, ötven centiméter mélységben izzik. A tűzoltók a vizet a Kaposból emelik ki, az oltást azonban nehezíti, hogy a folyóban kevés a víz – tette hozzá. A Kapos vízhozama jelenleg másodpercenként 100 liter, ennek egyhatodát használhatják fel a tűzoltók az oltáshoz.

Törő Péter, az 1500 lakosú település független polgármestere elmondta: a tőzegtűz évről évre visszatérő probléma Szakályban, az idén az aszály is hozzájárult a tűz kialakulásához. „Senki nem tudja megmondani, mikorra lehet eloltani” – jegyezte meg.

Az izzó tőzeg szúrós szagú füstje reggelente körbeveszi Szakályt, a széljárástól függően a Kapos völgyében más településeken, Kurdon, Döbröközön is megjelenik.

A füst miatt Szakályban senkinek nem kellett elhagynia az otthonát, de a falu lakóinak gondot okoz, hogy nem tudnak szellőztetni a házukban – mondta a polgármester.