„Le kell szögezni, hogy ez nem etnikai, hanem társadalmi és szocializációs kérdés. Minél jobban szocializált valaki, annál jobban tud uralkodni az érzelmein” – mondta el a gyilkosság kapcsán az mno.hu-nak egy igazságügyi orvosszakértő.

A hétfőről előre hozott sajtótájékoztató oka az volt, hogy a nyomozás már abba a stádiumba jutott, hogy a rendőrség „bátran ki tudott állni” a nyilvánosság elé. Dakos József rendőr dandártábornok, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta: „egyértelműen” kijelenthető, P. Lászlónak nem volt tettestársa.

A megyei rendőrfőkapitány közölte: az eddigi nyomozati munka azt mutatja, hogy a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított 26 esztendős P. László gyalogosan közlekedett, a lánnyal a háza előtt elegyedett szóba, majd a gyilkosság helyszínéig követte. A nyomozók eddigi megállapításai szerint a lányt megfojtotta a gyilkos, majd megpróbálta eltüntetni a holttestet.

Nem látták bizonyítottnak

Bándy Kata holttestét július 11-én, a délutáni órákban találták meg bújócskázó gyerekek. Egyikük nevelőapja értesítette a rendőrséget. Az egyik gyerek a meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy egy autóban ülő ember megfenyegette – ezt az állítást a rendőrség nem látja bizonyítottnak. Dakos azt mondta: P. Lászlót pécsi tartózkodása alatt egyszer sem látták autóval közlekedni. A rendőrök a helyszíni szemle során megállapították az idegenkezűséget, és a nyomozást aljas indokból elkövetett emberölés miatt rendelték el. A főkapitány kiemelte: ennek során a rendőrség minden, a jogszabályok által biztosított eszközt felhasznált.

Ez azt eredményezte, hogy július 14-ére azonosították az elkövetőt P. László személyében. Egy napon át üldözték, majd július 15-én kora délután elfogták az M60-as autópálya és az 57-es út kereszteződésétől százötven méterre, Bóly és Mohács között – közölte a főkapitány. Hozzátette: a férfi mozgását már pécsi tartózkodása során jól körülhatárolták. A rendőrségnek olyan információi voltak, hogy a gyanúsított kelebiai otthona felé tart.

Pénzét és mobiltelefonját magával vitte

„Az elfogást követően a gyanúsított beismerő vallomást tett, majd a rendőrség a részletes nyomozati munka során megállapította, hogy a bűncselekményt P. László egyedül követte el, nem voltak tettestársai, nem volt segítsége. Részünkről jelenleg az egyelkövetős megoldási mód az egyetlen, amely egyértelműen bizonyítottnak látszik” – jelentette ki a főkapitány. Dakos elmondta: a rendőrség nem keres több gyanúsítottat, már csak bizonyos részletkérdéseket tisztáznak, szakértői véleményeket gyűjtenek be.

Arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan követte el P. László a bűncselekményt, a főkapitány azt mondta: a gyanúsított Bándy Katával annak lakása előtt találkozott, és igyekezett vele kapcsolatot teremteni. A tettes ezután le-lemaradva követte a rendőrségi pszichológust, majd megfojtotta azon a helyen, ahol a testét később megtalálták. A főkapitány elmondta: P. Lászlónak sem az elkövetés éjszakáján, sem elfogásakor nem volt fegyvere. A gyanúsított a lány pénzét és mobiltelefonját magával vitte, táskáját, bankkártyáját pedig kukába dobta.

J. Olivért is kihallgatták

A gyanúsított a rendőrségi vallomása szerint szintetikus kábítószert fogyasztott a tett éjszakáján, és a drogra alkoholt ivott – mondta Dakos, aki szerint ezért megkérdőjelezhető a reális helyzetértékelése. A rendőrök P. László teljes kapcsolati rendszerét feltérképezték, és nyolc poligráfos vizsgálatot végeztek. Dakos nyomatékosította: J. Olivért, P. László rokonát többször is kihallgatta a rendőrség, és poligráfos vizsgálatnak is alávetette. A vizsgálatok eredménye és alibije miatt kizárták a gyanúsítotti körből.

Ambrus Ágnes, a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a rendőrségi munkát nagymértékben zavarta, akadályozta a médiaérdeklődés, hiszen P. László a tettét követően internetezett, így voltak információi a nyomozás állásáról. „Amikor a poligráfos vizsgálatnak alávetettük, nagyon nehéz volt olyan kérdést feltenni, amire a választ csak ő tudhatta” – mondta el. A nyomozati munka további részleteivel kapcsolatban Ambrus Ágnes bűnügyi igazgató azt mondta: szakértői véleményekre várnak még, nagy változásokra nem lehet azonban számítani. Arra, hogy megerőszakolták-e a lányt, szintén szakértő ad majd választ.

„A szakértő dolga lesz eldönteni”

„P. László egyik vallomásában elismerte az erőszak tényét, majd ezt a vallomását visszavonta, majd megint azt mondta, hogy történt erőszak. A szakértő dolga lesz eldönteni ezt” – tette hozzá a bűnügyi igazgató. Arra a kérdésre, hogy biztonságos-e Pécs az éjszaki órákban, Dakos azt mondta: a baranyai megyeszékhely biztonságos, a statisztikák is ezt mutatják. „Bátran, bárhol, a város bármelyik részén lehet sétálni. Utoljára 1974-ben volt ilyen súlyú bűncselekmény Pécsen” – mondta.

A rendőri készültségről, a mozgósított létszámról azt mondta: nem volt példátlan a rendőri erő bevetése – a nyomozásban összesen csaknem száz nyomozó vett részt –, hiszen minden gyilkosság során hasonló erőfeszítéseket tesznek.

Szombat este tartottak megemlékezést az áldozatról

A meggyilkolt Bándy Katáról a pécsi Líceum-templomban gyertyagyújtással és imával emlékeztek meg barátai és ismerősei, jelen voltak még egyetemi társai és az egykori munkatársak is. A pszichológusnő emlékére a fővárosban július 21-én este hét óra és éjfél között tartottak megemlékezést a Szent István téren.

P. Lászlónak nem volt tettestársa
P. Lászlónak nem volt tettestársa

A lány édesapja a Magyar Nemzet hasábjain keresztül korábban arra kérte a sajtót, hogy lánya hétfői temetését tapintatosan kezelje. A család emellett megerősítette, hogy semmilyen módon nem járulnak hozzá, hogy a lányuk nevét uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül használják fel. Bándy Katát hétfőn Szekszárdon helyezik végső nyugalomra.

A Bándy-gyilkosság részletei:

Navracsics Tibor a gyilkosság kapcsán, újságírói kérdésre válaszolva, kijelentette: nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására.

A Pécsi Városi Bíróság szerdán döntött P. László harmincnapos előzetes letartóztatásáról.

A testén lévő karmolásokból és a nála lévő mobiltelefonból következtette ki, mi történhetett – vallotta a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László. Bándy Katát július 23-án helyezik végső nyugalomra Szekszárdon – számolt be egy dunántúli hírportál.

– Kedden 9 óra előtt kezdődött a pécsi pszichológusnő meggyilkolásával gyanúsított férfi kihallgatása a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületében. A gyanúsított részletes vallomást tett, továbbra is kitart amellett, hogy a bűntényt egyedül követte el.

Egyedül viszem el a balhét” – tolmácsolta a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt P. László szavait kirendelt ügyvédje hétfőn. Ugyanakkor a Hír TV információi szerint a lányt többen tuszkolhatták be egy kocsiba.

– Hétfőn tett beismerő vallomást a 26 éves férfi. Egyes információk arról szóltak, hogy az összes gyanúsítottat elfogták, mások szerint viszont még keresik P. László testvérét.

– Vasárnap éjfél után nem sokkal több hírportál is beszámolt arról, hogy Bándy Kata édesanyja közölte: megvan a tettes.

– Pintér Sándor belügyminiszter a Hír TV-nek azt nyilatkozta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a gyilkost.

– Szombaton a rendőrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehettek a pszichológusnő gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondta, hogy egy ismerősére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendőrség megadott a tettesről. A televízió riportere értesítette a rendőrséget, ők a helyszínre érkeztek, és kihallgatásra vitték a férfit.

– A boncolás eredményei és a helyszínen rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek.

– Szombaton óriási készültség volt Pécsen. Az mno.hu akkor helyi forrásokból úgy értesült, minden sarkon rendőrök álltak, akik feltételezhetően a tűzharcra is fel voltak készülve.

– Portálunk pénteken arról írt, feltételezhető, hogy a Bándy Kata eltűnését követő, Facebookon indult és közben országossá növekedett összefogástól megijedt az elkövető, és gyorsan megpróbált megszabadulni a holttesttől. Ez alatt számos értékes nyomot szolgáltathatott a rendőrség számára.

– Csütörtökön számoltunk be arról, hogy a rendőrségi pszichológus holttestét meztelenül találták meg a Ledina étterem közelében szerda délután. A fiatal lányt megfojtották, és feltehetőleg nem ott, ahol megtalálták.


– Hatala József országos rendőrfőkapitány egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel szerdán annak, aki segít kézre keríteni Bándy Kata gyilkosát.