Szombat hajnalban három külföldi férfit fogtak el a rendőrök a Sziget fesztivál területén, mert a ruházatuk átvizsgálása során különböző kábítószergyanús anyagot találtak.

Zacskók, tabletták és ellenszegülés

Összesen kilenc alufólia-csomagot, benne kábítószergyanús növényi törmelékkel, egy műanyag tasakot hat és fél szem, kék színű kábítószergyanús anyaggal, egy nejlonzacskót, benne százhuszonegy világossárga színű „smile” mintázatú tablettát, egy nejlonzacskót, benne ötvenhat, zöld színű növényi törmeléket tartalmazó pakettet, tizenegy rózsaszínű tablettát és három fehér színű golyót találtak a rendőrök.

Magyar, német és angol rendőrök a Sziget Fesztiválon
Magyar, német és angol rendőrök a Sziget Fesztiválon
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet


Szombaton a késő esti órákban újabb hét embert állítottak elő a rendőrök. Az egy magyar állampolgár és hat külföldi férfi ruházatából, illetve csomagjaikból szintén sokféle kábítószergyanús anyag került elő. Egy külföldi férfit pedig jogszerű intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt állítottak elő.

Tizenegy embert állítottak elő szombaton a Szigeten
Tizenegy embert állítottak elő szombaton a Szigeten
Az előállítottakkal szemben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. Kerületi Rendőrkapitánysága folytatja le, egy emberrel szemben szabálysértés elkövetése, tíz emberrel szemben kábítószerrel visszaélés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Fesztiválok és drog

A Hír Televízió segítségével  egy 13 éve működő drogtanyára derült fény az Ozora fesztivál keretein belül. A Panaszkönyv stábja motorháztetőről és autóból árult kábítószert is talált a rendezvényen.

Szabálytalanságok és ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fesztivál ideje alatt folyamatosan járőrözött a Hajógyári-szigeten. Tapasztalataik szerint elvétve előfordultak ugyan szabálytalanságok, de összességében nagyon sokat javult a helyzet az előző évekhez képest.

A revizorok tavaly a Sziget fesztiválon összesen száztíz ellenőrzést végeztek, de akkor is csak kisebb szabálytalanságokat találtak. A NAV tavalyi közlése szerint az ellenőrök öt esetben tapasztalták, hogy a vállalkozó nem adott nyugtát, egy alkalommal fordult elő, hogy az árus a helyszínen nem tudott számlatömböt felmutatni, többeknél viszont hiányzott a pénztárgép gépnaplója, hat alkalmazott esetében pedig késedelmes bejelentést tártak fel a revizorok.

Kaptak blokkot?
Kaptak blokkot?
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet


Próbavásárlások és tájékoztató

A NAV mellett a a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is górcső alá vette a vendéglátó egységeket. Az NFH a jobb közreműködés érdekében tájékoztatót is tartott korábban a vendéglátósoknak. A rendezvény ideje alatt az ellenőrzések során a felügyelők feladata az árak és a kiszolgálási mennyiség feltüntetését, a mérőeszközök hitelességét, illetve a próbavásárlásokkal a nyugtaadást ellenőrizni, valamint azt, hogy a megfelelő mennyiséget kapja-e meg a fogyasztó.