Zélity László ezredes a felderítésről tartott szegedi sajtótájékoztatón elmondta, az egy 15, két 16 és három 17 esztendős fiú április óta garázdálkodott az árvízi emlékmű környékén és a rakparton. A csoport tagjai általában az esti órákban inzultálták a Tisza-parton pihenő, beszélgető fiatalokat. A terhükre rótt bűncselekmények között volt két csoportosan elkövetett rablás is, melyet öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethet a bíróság – tudatta a kapitány.

Az egyik alkalommal a gyanúsítottak az esti órákban egy fiatal férfitól cigarettát követeltek, majd miután ezt megtagadta, bántalmazták, levették a kabátját, átkutatták ruháját, és elvették telefonját. Egy másik este hatan támadtak rá szintén egy fiatal férfira, akitől pénzt és cigarettát kértek, majd az ő ruháját is átvizsgálták. Ebben az esetben zsákmányuk csupán ezer forint volt – mondta Zélity László. Olyan is előfordult, amikor a gyanúsítottak minden előzmény nélkül megtámadtak és bántalmaztak egy fiatalt – tette hozzá az ezredes.

Bár mind a hat fiatal büntetlen előéletű, mindannyiuk ellen folyik már büntetőeljárás, többek között erőszakos bűncselekmények miatt is. A rendőrség csütörtökön vette őrizetbe a gyanúsítottakat – egyikőjüket az iskolából állították elő –, kettőjük előzetes letartóztatását már elrendelte a bíróság.

Bűnügyi portyák a turistaszezonban

Zélity László hangsúlyozta, a turisztikai szezon kezdetével növelik a rendőri létszámot az utcákon, különösen a szűken vett belvárosban, ahol új gyalogos és gépkocsis járőröket állítanak szolgálatba. A bűnelkövetők kiszűrése és a nyaralás miatt üresen maradó ingatlanok biztosítása érdekében „bűnügyi portyákat” is indít a kapitányság, a Széchenyi téren található turisztikai információs pavilonnál pedig két, idegen nyelveket jól beszélő rendőr nyújt tájékoztatást és segítséget a hozzájuk fordulóknak.

Szeptember végéig 37 nagy – sok ezer embert vonzó – idegenforgalmi esemény lesz a városban, ezek biztosítására külön figyelmet fordít a rendőrség – tudatta az ezredes.