A kormány elkötelezte magát, hogy megállítja a honvédelmi költségvetés nagyon sok éve tartó folyamatos nyirbálásának rendkívül káros folyamatát – mondta a miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a kecskeméti légibázisra kihelyezett ülése után az MTI kérdésére válaszolva.

Hende Csaba hangsúlyozta: a határozat szerint 2013-tól 2015-ig a honvédelmi költségvetés nem lehet kisebb a jelenleginél, 2016-tól a GDP 0,1 százalékos évi mértékével emelkedik. A kormány 2022-re a bruttó nemzeti termék évi 1,39 százalékában garantálja a haderő fejlesztésére és fenntartására fordítható költségvetési támogatás összegét – tette hozzá.

Megtakarítás

Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta: a kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy a Gripen-szerződés módosításából megtakarított jelentős összeget a haderő fejlesztésére fordítja. A miniszter az összeg nagyságát a szerződés titkossága miatt nem hozta nyilvánosságra, de elmondta, hogy ebből norvég gyártmányú rádiók beszerzésére 750 millió forintot fordítanak, pótlólagos üzemanyag-beszerzésre 2 milliárd forintot biztosítanak, valamint páncélos eszközök, csapatszállító járművek felújítására is 2 milliárd forintot költenek.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezett ülésén a sajtó számára nyilvános részében Hende Csaba rövid tájékoztatást adott a Magyar Honvédség műszaki, technikai, fegyverzeti és egyéb képességei fejlesztéséről. A tárcavezető hangsúlyozta: tovább nem halogatható a képességfejlesztés, a gazdasági nehézségek ellenére kis lépésekkel sikerül megőrizni a képesség megtartását és növelését.

Helikopterek

Fontosnak nevezte a vadászrepülő-képesség megőrzése mellett a helikopterek korszerűsítését, melyhez segítséget nyújtott a finnektől kapott két MI8-as szállítóhelikopter rendszerbe állítása. A helikoptereket a katasztrófák idején is nélkülözhetetlennek nevezte, s utalt a kolontári iszapömlésre, amikor 18 sérültet a honvédség szállított el a helyszínről.

Hende Csaba a bizottság tagjainak tájékoztatást adott a Rába-gyártól megrendelt 104 darab katonai terepjáróról, valamint az Egyesült Államokból beszerzett páncélozott járművekről, melyek az Afganisztánban szolgáló katonák biztonságát erősítik. Több mint 100 gépkarabély modernizálása is megtörtént, valamint az Egyesült Államok hadserege is több száz gépkarabélyt, géppuskát és gránátvetőt adott át a Magyar Honvédségnek. A miniszter kiemelte: a radarrendszerek fejlesztése szempontjából komoly előrelépést jelent a 2013-tól rendszerbe lépő háromdimenziós berendezés.

A bizottság zárt üléssel folytatta munkáját, majd az ülés helyszínéül szolgáló hangár közelében, a Magyar Honvédség járműveinek és technikai berendezéseinek egy-egy darabját tekinthették meg az országgyűlési képviselők.

Ezek után MI-24-es helikopterek, majd Gripen vadászgépek bemutatóját tekinthették meg a bizottság tagjai. A bemutató végén öt Gripen vadászgép szállt le a kecskeméti légibázison. A gépek Svédországból, a Lion Effort 2012 nemzetközi gyakorlatról érkeztek vissza a bázisra.