Webvadász

Beszél angolul? Most megfejtheti Bosch festményét

rkk, 2016. február 11., csütörtök 18:05
Hieronymus Bosch, a németalföldi festő összetéveszthetetlen, szürreális világot alkotott, amely még a művészettörténészek körében is rengeteg vitát váltott ki. A hétköznapi szemlélőnek pedig biztosan szüksége van magyarázatra a képek értelmezéséhez.
Fotó: wikipedia

Hieronymus Bosch, a késő-középkori németalföldi festő egyik leghíresebb képe a Gyönyörök kertje. A festmény egy triptichon, vagyis hármasoltár. Három táblából áll, a két szélsőt behajtva a festmény összecsukható, mint egy könyv. A középsőn a földi gyönyöröket, a bal oldalin a paradicsomot, a jobb oldalin a poklot ábrázolja Bosch. A kép 1500-ban készült el. Madridban, a Museo del Pradóban őrzik.

A virtuális sétát a holland közszolgálati média kulturális csatornája az NTR készítette, itt elérhető. A tárlatvezetésen megfejtik a Bosch-kép szimbólumait és igyekeznek bemutatni a késő-középkori életszemléletet, a valláshoz való viszonyt. Választhatunk, hogy véletlenszerűen barangolunk a festményen az egyes jelenetekre kattintva, vagy az előre összeállított túrát választjuk. Angol és holland nyelvű a tárlatvezetés, amelyből gyerekeknek szóló változatot is készítettek, ám ez csak hollandul érhető el.

Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása