Börtön helyett inkább könyvet írna

BL, 2011. december 14., szerda 19:16, frissítve: szerda 19:16
Kegyelmet kért az idős művészeket milliókkal megkárosító csaló a büntetőper másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon (FB) szerdán.

Az eljáró tanács tájékoztatása szerint Piroska Ottó kegyelmi kérvényében arra hivatkozik: könyvet ír a csalásokról, hogy mások ne váljanak áldozattá, illetve hogy a könyv jogdíjából visszafizethesse az áldozatainak okozott kárt. Ám, mint a vádlott kérvényében írja, ha elítélik, a közelmúltban bekövetkezett jogszabályváltozások miatt már nem kaphat a szerzői jogdíjból. Így pedig meghiúsulnának a könyvírással elérni kívánt „nemes céljai”. Piroska Ottót a Pesti Központi Kerületi Bíróság januárban kihirdetett elsőfokú, nem jogerősen ítéletében öt év börtönnel sújtotta, továbbá polgári jogi igényként 25 millió forint megfizetésére is kötelezte a sértetteknek.

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy Piroska Ottó és két társa 2009–2010-ben budapesti nyilvános telefonfülkékből nem létező alapítványok, intézmények nevében hívott fel több idős művészt, írót, illetve tudóst, azzal a valótlan állítással, hogy életműdíjat, illetve más, magas rangú kitüntetést kívánnak a részükre átadni, és az elismerés jelentős pénzjutalommal jár.

A vádlottak a jutalom átadásának ürügyén próbáltak hozzájutni az idős művészek bankszámlaadataihoz és pénzéhez. Piroska Ottó a pénzjutalom utalásához mindig azt a feltételt szabta, hogy a sértettnek legyen deviza- vagy forintszámlája, amelyen 2 millió forintnál nagyobb összeg van. A vádlott ezeknek a számláknak az adatait elkérte a sértettektől. Egyes esetekben pedig megkérte a sértettet, hogy a megtakarított pénzösszeget a számláról vegye fel, és más pénzintézetnél nyisson számlát.

A vádlott különféle ürügyekkel arra bírta rá a sértetteket, hogy a bankszámláról felvett és az otthon fellelhető készpénzt is gyűjtsék össze, adják át, és később a kilátásba helyezett díjjal, kitüntetéssel járó jutalommal együtt vehetik majd fel. A vádlottak 25 művészt, illetve tudóst csaptak be, de csak öten fizettek közülük. A többiek kételkedtek, és így esetükben a károkozás kísérlet maradt. A három férfi ténylegesen több mint 37 millió forint kárt okozott, ebből alig több mint 2,5 millió forint térült meg. A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték megközelítőleg 67 millió forint volt.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak cselekményeiket megtervezték, a szerepeket is felosztották egymás között. Az elkövetők kilétét video- és telefonbeszélgetések bizonyították. Piroska öt, két társa három, illetve két év börtönt kapott első fokon. A védők fellebbeztek, így került az ügy másodfokon az FB-re. Az FB a szerdán megkezdődött másodfokú büntetőpert januárra halasztotta az idős művészeket megkárosító vádlottak ügyében.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb