Kultúrgrund

Képzelt interjú

TV Maci: Sokkolt és mellbe vágott a hír!

thy

2012. április 10., kedd 17:11
Ötven év munkaviszony után megvált TV Macitól a Magyar Televízió, és helyette két, jóval fiatalabb kezdőt ültettek a jól ismert stúdióba. TV Maci elsőként a Kultúrgrundnak nyilatkozott a méltatlan mellőzés részleteiről – legalábbis mi úgy képzeltük.

Hogyan értesült arról, hogy munkaadója többé nem tart igényt a munkájára?
– Sokkolt és mellbe vágott a hír! Már akkor gyanút foghattam volna, amikor az öltözőben alig tudtak megfelelő pirospozsgákat sminkelni a sápadt Paprikajancsira. Ő viszont van annyira rutinos előadóművész, hogy a munkáját nem befolyásolta az ügy. Később persze alaposan átbeszéltük az egészet. Jogorvoslattal egyelőre nem akarunk élni, de azért már jó pár gyilkos kommentet megeresztettünk a különféle hírportálokon.

„Arra akarják rávenni a gyerekeket, hogy a tévézés békés, megbízható világától elforduljanak,
és pornót nézzenek a Facebookon”


Ezek szerint követi a technika változásait. Lehet, hogy akkor nem is volt indokolt arra hivatkozni a döntéshozóknak, hogy modernizálni szeretnék a megszokott műsort.
– Nézze! Az egész koncepció úgy, ahogy van, elhibázott. Beültetik ezt a két nyeretlen medvebocsot, hogy aztán a tévé képernyőjén internetezzenek! Ez egyszerűen megalázó és aljas. Arra akarják rávenni a gyerekeket, hogy a tévézés békés, megbízható világától elforduljanak, és pornót nézzenek a Facebookon. Jó, nem állítom, hogy néha nem tévedek fel én is a világhálóra, de legtöbbször csak Micimackó-paródiákat nézek a YouTube-on, a felnőtt tartalmakat legfeljebb csak félszemmel követem. A mézesbödön nekem továbbra is mézesbödönt jelent csak, ha érti, amire gondolok...

A TV Maci 1963 húsvétján debütált, az ötlet Bálint Ágnes írótól, a gyermekműsorok első szerkesztőjétől származott. Az első macit több másik követte, mindig az adott időszakhoz igazítva. Legutóbb az 1980-as években frissítették a főcímet, a negyedik generációs figura Foky Ottó bábtervező munkája. A mostani már az ötödik generáció, a TV Maci most kapott egy testvérpárt maga helyett. Az új főcím Fischer Ferenc animátor és Berkes Gábor zeneszerző munkája.

Nem egészen, de hagyjuk. Nem akarok kötekedni, de a kezdet kezdetén Önt is furcsa dolgokkal vádolták, például hogy valójában nem is fiú, hanem lány, és mégis férfihangon köp a csapba.
– Jó lenne már túllépni ezeken a képtelenségeken. Valószínűleg a bugyi zavart össze mindenkit, de erről Kende Mártát, a rendezőt kellett volna megkérdezni. Különben is, akkoriban, a hatvanas években más idők jártak, a nők traktort vezettek meg vasat öntöttek. És ne felejtsük el, hogy később új ruhát terveztek nekem, és Koch Aurélnak köszönhetően alapos ráncfelvarráson estem át a nyolcvanas években. A köpéseimet pedig ma is vállalom.


Mit szól egyébként az új figurákhoz?
– Most köpjek, vagy mi… Pubertás prekox plüssbe álmodva, hagyjuk… Arról nem is beszélve, hogy ez nem a Dallas, szóval elég fura, hogy egyszer csak előkerül egy lánytestvér a semmiből. Hol volt eddig? Az meg egy dolog, hogy lapátra került Paprikajancsi is, de mit keres ott az a pszichedelikus kinézetű kék nyúl? Ez nem a Donnie Darko, hanem egy gyerekeknek szóló produkció! Mondjuk azt láttam a felvételen, hogy a kilépőpapírral együtt Jancsi a pirospozsgáit is leadta a recepción, csak nem értem, miért varrták rá rögtön őket ezekre a nyurga utánzatokra.

Íme az utánpótlás: pubertás prekox plüssbe álmodva, avagy Kurt Cobain pólója és haja
újra hódít


További tervek?
– Még nem tudom, de a rutinom alapján valami ottalvós valóságshow-ban el tudnám képzelni magamat.


MNO vezető hírek

3

Diplomatanegyed-beli palota és egykori budai rezidencia egyaránt akad az eladó házak között. Megnéztük, milyen villák keresnek új gazdát, kik vesznek ma ilyen ingatlant és kik azok, akik szabadulnának tőlük. Tovább

Lenyúlás, pofonok, megosztás, besúgás, Erdős Péter. Talkshow az Akváriumban Nagy Feróval és Német Alajossal. Tovább

30

A gyerekek közt megjelenő verbális vagy fizikai erőszak kezeléséhez komoly összefogásra lenne szükség. Tovább

2

A Las Vegas-i MGM Grand Hotel arénájában Robert De Niro és Michael Jordan szeme láttára győzte le riválisát az amerikai veterán. Tovább