Lavina lett a versekből

Pion István, 2016. február 12., péntek 14:05, frissítve: péntek 14:14
Komoly irodalmi következménye lehet egy születésnapnak: Szabó T. Anna és Lackfi János irodalmi játéka már könyv alakban is megjelent.

Szeretem az irodalom-népszerűsítő játékokat, főleg, ha azok interaktívak és széles közönséghez jutnak el. Ezért tetszett a Verslavina néven futó kezdeményezés is, ami valójában egy önmagát gerjesztő folyamat volt, közben vált csak kezdeményezéssé. Történt ugyanis, hogy Szabó T. Annának eszébe jutott egy korábbi, Lackfi János 40. születésnapjára írt köszöntőverse, és ezt idén január 4-én (figyelem, a dátum még fontos lesz!) kitette saját Facebook-oldalára. Erre Lackfi sem maradt tétlen, versben válaszolt Szabó T. Anna köszöntésére, és innentől nem volt megállás.

Szabó T. Anna
Szabó T. Anna
Fotó: Czimbal Gyula / MTI

Százezrekhez jutottak el a negyvenes nőkről és férfiakról szóló versek, ugyanis beszállt a játékba boldog-boldogtalan, vagyis profi és amatőr egyszerre. Pillanatok alatt születtek meg a negyvenes éveikben járók verses köszöntései, alkalmi versei, játékos tréfálkozásai, görbetükrei, amelyek aztán a megosztásoknak köszönhetően körbejárták a magyar internet népét.

Lackfi János születésnapjának komoly irodlami következménye lett
Lackfi János születésnapjának komoly irodlami következménye lett
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Most pedig február közepe sincs, de nekem már a kezemben van egy könyv, Verslavina – A nő meg a férfi, ha 40 (vagy több, vagy kevesebb) a címe. Azt hiszem, ezt hívják gyorsaságnak: az Athenaeum Kiadó alig egy hónap alatt, Csapody Kinga szerkesztése mellett megjelentette a játékban született legjobb verseket. Tizenhat szerző negyven szövege került be a válogatásba. Ugyan Nyáry Krisztián előszavában találtam némi túlzást („Hol van már a generációkat elválasztó digitális szakadék!” és „A megosztásokkal együtt százezrek olvasták a Verslavina darabjait, ami minden bizonnyal rekord a magyar költészet történetében.”), de ez, legalábbis időben ilyen közelről szemlélve a történéseket: természetes.

Ahogy annak is természetesnek kellene lennie, hogy egy könyvkiadó ilyen sebességgel legyen képes reagálni az aktuális történésekre. Mert amilyen gyorsan jön általában az ilyen játékok sikere, olyan gyorsan hal is el, viszont ebben iszonyú nagy segítség, ha kézzelfogható tárgyként is megmarad mindaz, ami tulajdonképpen egy képernyőn történik, a virtuális valóságban.

A negyvenesektől negyveneseknek és negyvenesekről szóló versek tizenhat szerzője között nincs igazán meglepő név, így Palya Bea, D. Tóth Kriszta és Lovasi András szövegeinek egy-egy részlete inkább csak a könyv fülére vándorolt, szóval a válogatás a költőkre koncentrál. A színvonal ugyan egyenetlen, de mindenképpen találni a versek között olyat, amit vájt fülű olvasók is magukkal vihetnek útravalóul. És hát ez éppen ettől jó: az is megtalálja benne a sajátját, aki az iskolában olvasott utoljára verset, és az is, aki versekkel kel és fekszik.

Így jutunk vissza az irodalom népszerűsítéséhez, amit most azzal egészítenék ki, hogy az a kritikus, akinek ez nem tetszik, dugja homokba a fejét, és nyugodtan maradjon magányos a jól felépített elefántcsonttornyában. És ha magányában esetleg úgy érezné, akkor – erre az esetre (is) – hagytak két üres oldalt a könyvben: bátran ki lehet tölteni.

(Verslavina – A nő meg a férfi, ha 40 [vagy több vagy kevesebb]. Szerkesztette: Csapody Kinga. Athenaeum Kiadó, 2016. 52 oldal, 2490 forint.)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása