Bor mellett egy étteremben

2012. május 14., hétfő 15:51, frissítve: hétfő 16:02

Szállodákban, éttermekben egyre gyakrabban találkozhatunk is pohárnokkal, bár sajnálatos módon a sommelier foglalkoztatása ma még luxusnak számít itthon.

Pedig ha nem is borszakértőre, de egy borhoz értő felszolgálóra minden étteremben szüksége lenne. Néhány magasabb kategóriájú étteremben szerencsére már sommelier várja a szomjas vendégeket, aki italokat kínál és szervíroz egyes ételekhez, kezdve az aperitifeknél, folytatva a boroknál és zárva a digestiveknél, minden esetben az ételekhez legjobban illőt ajánlja. Persze nem kell teljes egészében rábíznunk magunkat a pohárnokra az italok kiválasztásánál, dönthetünk a magunk belátása szerint is. Ha nagyobb asztaltársaságban vagyunk, illik a többiek véleményét is kikérni a borokkal, italokkal kapcsolatban, de fontos, hogy a rendelést egy ember intézze. Ő fogja először megkóstolni a bort, a pohárnok neki mutatja be az italt, s pár szót is mond róla, a borászról, az évjáratról és a származási területről, úgy, hogy közben a palackot a megrendelő felé fordítja. Az italok kiválasztásánál a pohárnok az ételek összetételét vizsgálja, hogy az adott bor a legharmonikusabban illeszkedjen az ízekhez. Amit viszont nekünk kell figyelembe venni, hogy milyen a a társaság összetétele, az összejövetel célja, van-e külföldi a csoportban, s végül, de nem utolsó sorban, mennyit szeretnénk áldozni rá.

Ha a társaságban hölgyek is vannak, rájuk külön figyeljünk. A nők ízlése sokat változott az utóbbi időben, ma már nem lehet őket egy egyszerű, édes vörössel elintézni, sőt sokan ki is kérik maguknak, ha kérés nélkül édes bort adnak nekik. Mintha egy nő nem is szerethetne más bort, csak az édeset. A hölgyek egyre jobban ismerik a borokat, a borászokat, ők is szeretnek kóstolni és beszélni a borról. akárcsak a férfiak. Amennyiben az asztaltársaságunkban külföldi is helyet foglal, nem is kellene folytatnom, az estét szenteljük a magyar boroknak. Több tájegységet bemutatva, azokat a borokkal ismertessük meg külföldi partnerüket, amelyek csak hazánkra jellemzőek. Feledhetetlen élményt nem a sokadik megszokott illatú és ízű chardonnay, sokkal inkább például egy kézműves különlegesség. Ráadásként egy érdekes történet, régi anekdota még nagyobb nyomot hagy majd a külföldiben!

A borok kiváló kiegészítői illetve főszereplői is lehetnek a társalgásnak. Az is fontos, hogy mi a találkozó célja, hiszen a bort annak megfelelően kell megválasztani. Ha lenyűgözni vagy meggyőzni akarunk valakit, érdemes olyan borokat választani, amelyek különlegesek valami miatt: szép, behízelgő illatuk van, vagy csak néhány palack készült belőlük, esetleg egy nemzetközi versenyen szerzett elismerés. Ha ilyen borokat kínálunk, a siker nem marad el. Persze nem mindig kell a bort felhasználni céljaink eléréshez, van olyan helyzet is, amikor jobb, ha a háttérben marad. Családi beszélgetések, meghitt együttlétek esetén inkább egymással foglalkozzunk, a másikra figyeljünk, (esetleg gyújtsunk meg egy gyertyát), beszélgessünk, a bor pedig csak kísérje el az estét.

Forrás: ÚtiSúgó.hu