Hévíz a legnépszerűbb vidéki város

2012. augusztus 22., szerda 15:22, frissítve: szerda 15:46

A legnépszerűbb vidéki település továbbra is Hévíz. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben 990 980 vendégéjszakát töltöttetek el a városban, ami harmadával több mint a sorban utána következő Hajdúszoboszlón.

Az eredmény annak fényében különösen értékes, hogy tavaly számos turisztikai régióban csökkent a vendégéjszakák száma, Hévíz esetében viszont ez több mint 6 százalékkal nőtt. Az idelátogatók valamivel több mint fele belföldi turista, igaz, a vendégéjszakák mintegy kétharmadát a külföldiek adják.

A város egyedülálló adottsággal rendelkezik, amelyre kiválóan lehet alapozni itthon és külföldön egyaránt, de a Hévízi-gyógytó önmagában nem elegendő – hangsúlyozta ki Papp Gábor, a város polgármestere. A felújított belváros, a megújított római kori romkert mellett folyamatosan bővítik a kulturális programkínálatot is. A legfőbb érték továbbra is a Hévízi-tó, amely a világ legnagyobb fürdésre is alkalmas természetes gyógytava.

A vendégek mintegy 49 százaléka külföldről érkezik. A legnagyobb számban - a teljes vendégkör mintegy negyede - még mindig a német anyanyelvű területekről látogatnak el a fürdővárosba, de egyre jelentősebb részarányt képviselnek a szlovák, a cseh, az olasz, a francia, az orosz és a kínai vendégek is – emelte ki Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az egészségtudatosság a külföldiek számára nem újdonság, itthon viszont a prevenció még igen csak gyerekcipőben jár - annak ellenére, hogy könnyebb és főleg olcsóbb megelőzni a mozgásszervi betegségek kialakulását, mint később kezelni a már meglévő panaszokat.

A városban a szálláshelyek kínálata igen széles az apartmantól az ötcsillagos szállodákig. A szállások kihasználtsága jellemzően az országos átlag felett van. A KSH adatai szerint a látogatók 2011-ben harmadával több vendégéjszakát töltöttek el a városban, mint a sorban utána következő Hajdúszoboszlón.

Forrás: ÚtiSúgó.hu