Idén Balatonon rendezik a Babel Sound fesztivált

2012. június 5., kedd 12:08, frissítve: kedd 12:52

Idén nyáron Balatonlellére várja a világzene rajongóit a hazai fesztiválpaletta talán legegyedibb színfoltja, a Babel Sound július 17. és 22. között.

Csehországtól Zimbabwéig, Olaszországtól Burkina Fasoig számos országból érkező, a világzene ismertebb művészei és eddig elrejtett gyöngyszemei mutatkoznak be július 17. és 22. között Balatonlellén, a Babel Sound fesztiválon. A nemzetközi sodor mellett a hazai zenei élet jelesei is fellépnek majd a Balaton-parti kisvárosban.

Koncertek tekintetében az idei felhozatalban ott lesz – mások mellett – a Barcelonában élő görög lantművész, Yannis Papaioannou zenekara, mely a jemeni származású izraeli énekesnővel, Tal Ben Aríval kiegészülve flamenco, balkáni, török és arab melódiákat is magába olvasztó programmal készül. Jön David és Shango Dely a Tumba y Quema kolumbiai, afro-karibi ritmusokon alapuló zenei világával, a belgrádi Irie FM, a nyugat-afrikai Burkina Fasoból, zenész famíliából származó Grammy-díjas Mamadou Diabate, aki a teljes Percussion Mania zenekarral lép fel. Az afrikai zene csemegéjének számít a gíneai Djeli Moussa Condé, a Kora nevű hangszer világhírű mesterének koncertje.

Szintén Afrikából, egyenesen Zimbabwéből robban a Babel Sound nagyszínpadára a Mokoomba zenekar. De a Babel Soundon a női zenekarok is komoly figyelmet érdemelnek: a cseh BraAgas és a szerb Vrelo lányai általában olyan energiát zúdítanak a közönségre, hogy kevesen tudnak ellenállni nekik. A több mint félszáz fellépő között hazai fellépők is lesznek, így például az Irie Maffia vagy a Holdviola, a Ghymes és a Kistehén, de érkezik a Vojasa is. Jön a Kerekes Band, az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája, itt lesz az első lemezét május végén megjelentető, a „hazai etnopop élet legvonzóbb színfoltjaként” emlegetett Meszecsinka. A népes felhozatalban felbukkan majd az Iparkutya is, mely zenekar egyszerre táplálkozik ősi ritmusokból, modern gondolatokból, népzenéből és műzenéből.

A koncertek mellett legalább ugyanekkora figyelmet érdemelnek a workshopokra érkező mesterek: az egyiptomi Mahmoud Fadl a darbukára fogja okítani az érdeklődő zenészeket vagy amatőröket, majd a hangszeres workshop után a Mahasti hastánc iskola lányainak biztosítja tanítványaival az élő zenét. Akash Bhatt az indiai tablát fogja tanítani, a Tumby y Quema zenekarból a kolumbiai Shango Dely egész héten a Babel Soundon marad, hogy a különböző lati-amerikai ütős hangszereket és ritmusokat mutassa be, az Ojos de Brujo énekesnőjeként világhírűvé vált Paloma Povedano pedig azért jön, hogy a Flamenco és Sevillana tánc és ének világába vezessen minket. Lesz még afrikai tánc, latin táncok, cigány táncok, indonéz gamelán és árnyjáték, szerb ritmusok, szitár játék mellett mese az indiai zene világáról, didgeridoo, no meg hangszerkiállítások, ahol nem csak nézni, de kipróbálni is szabad.

Szálláshelyek Balatonlellén >>

Forrás: ÚtiSúgó.hu