Londonban küzdenek a londoni kvótákért

Fábik Tibor

2012. január 7., szombat 10:24

A meglevő nyolcvanhárom londoni olimpiai kvótánkhoz 2012-ben először a tornászaink tehetnek hozzá, a jövő hét elején kettőt éppen az ötkarikás játékok helyszínén. Négy versenyzőnk szombaton utazott el a brit fővárosba.

Emlékezetes, hogy tavaly a tokiói tornász-világbajnokságon a lólengésben győztes Berki Krisztián már kvalifikálta magát az olimpiára, Hidvégi Vid pedig hajszállal maradt le a kvótáról. Ő is lólengésben remekelt, a döntőben várakozáson felül teljesítve negyedikként zárt, ám az ötkarikás részvételhez érem kellett volna. Plusz még két másik szeren a mezőny átlagpontszámának 85 százaléka, ami miatt Hidvéginek – Berkivel ellentétben – nem kellett volna, hogy fájjon a feje. (Az UTE lólengésben ötszörös Európa-bajnokának e kitétel miatt némileg rezgett a léc, hiszen gyűrűn hibázott.)

A jövő heti olimpiai tesztversenyen, a North Greenwich Arena Dome-ban csapatban és egyéni összetettben is osztanak kvótákat, de férfi és női együttesünk a vb-n nem jutott be a legjobb tizenhatba, így mi csak egyéniben próbálkozhatunk. A férfiaknál Hidvégi Vid és Rácz Attila, a nőknél Böczögő Dorina és Gombás Laura képviseli a színeinket.

Csapatban a tokiói vb-n a 9-16. helyen végzett együttesek szállnak harcba a még kiadó négy csapatkvótáért – a világbajnokság 1-8. helyezettjei már kijutottak az olimpiára –, míg egyéni összetettben negyven versenyző kapott meghívást. Egyéniben a vb csapatversenyében 17-24. helyen végzett nemzetekből két-két fő indulhat, ezért próbálhat szerencsét négy tornászunk. Lényeges, hogy egyéniben nemzetenként most már csak egy kvótát lehet szerezni a férfiaknál és a nőknél is. Vélhetően az első 25-30 helyezett ér célba. A kvótához szükséges konkrét helyezést azért nem lehet előre tudni, mert ez a csapatverseny eredményének is függvénye. Az olimpián tornában is maximálva van az indulói létszám, és azokkal a versenyzőkkel, akik csapatban kivívják az ötkarikás részvételt, az egyéni összetettben nem kell számolni riválisként. Őket kihúzzák a listáról, és a mögöttük végzettek előrébb rukkolnak.

„Nagyon számítunk arra, hogy a férfiaknál és a nőknél is meglesz az egy-egy megszerezhető kvótánk, és így Berki Krisztiánnal együtt három magyar szertornász lehetne ott Londonban. A nőknél Böczögő Dorina várhatóan nagyobb eséllyel indul, míg a férfiaknál nagy harc lehet a két magyar versenyző között. A tokiói vb-n Hidvégi Vid végzett előrébb, míg a legutóbbi portugál viadalon Rácz Attila érte el a jobb helyezést” – mondta el a szombati elutazás előtt Altorjai Sándor, a hazai tornaszövetség főtitkára.

A férfiak egyéni összetett versenyét kedden, a nőkét szerdán rendezik. A tornászok után pedig szombattól jönnek a ritmikus gimnasztikázók, közöttük Vass Dóra, aki ugyancsak jó eséllyel száll harcba az olimpiai kvótáért. A kvalifikációs tesztverseny január 18-án ér véget.