Pünkösdi játékok a skanzenben

2012. május 24., csütörtök 15:09, frissítve: csütörtök 16:04

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a látogatók bevonásával idézik föl a pünkösdhöz kapcsolódó népszokásokat május 27-28. között.

A skanzen házigazdái a Pünkösdi Játékok nevű kétnapos rendezvényen bemutatják a pünkösdölés szokását, matyó és kalocsai mintákat terveznek újjá, sólyommustrát tartanak, de még sokac bab és karcagi birkapörkölt is akad majd. A török dervisek a Balkán csodáiból táncukkal, a bolgár asszonyok beavatási rítusukkal, az albánok pedig többszólamú énekükkel adnak ízelítőt. A magyar és külföldi néptáncosokon és népi együtteseken kívül fellép a Buda Folk Band, Ferenczi György és a Rackajam.

 

Mindeközben az Alföld és Kisalföld tájegységekben: népi játék, népi hangszer, fonott szálas anyag, fazekas használati és dísztárgyak, gyöngyékszerek, fa használati és dísztárgyak, tűzzománc, mézeskalács, késes, üveg ékszerek, bőrtárgyak és ékszerek, háziszappanok, egyedi tervezésű ruhák vására.

 

A magyar ízek piacán házi sajtok, joghurtok, lekvárok, szörpök, birsalmasajt, cserepes fűszernövények kaphatók majd.

A látogatók megízlelhetik a balkáni konyha remekeit, de nyitva lesz a Szatócsbolt, a Harkai ház mögötti réten sülteket és egytálételeket kínálnak majd, a Kisalföldi pihenőben lesz kenyérlángos, kürtős kalács, édesség, bor, sajt és limonádé is.

Forrás: ÚtiSúgó.hu