Tíz év kedvenc pálinkái: kajszibarack, cigánymeggy, körte

2012. április 12., csütörtök 07:37, frissítve: hétfő 16:44

2009-ben a pálinkák világversenyén, a Destillatán az Agárdi Pálinkaház egyik tulajdonosa, Vértes Tibor az év főzőmestere lett, idén pedig a napokban vehette át a Magyar Ezüst Érdemkeresztet.

 

Vértes Tibor nélkül, aki az Agárdi Pálinkaházzal elsőként jelentkezett prémiumpálinkákkal és az azokra jellemző megjelenéssel a magyar piacon, biztos, hogy nem tartanánk ott, ahol ma. Így évről évre újabb igényes és izgalmas pálinkaházak tűnnek fel, ezzel egyre több az igényes magyar pálinkafogyasztó is, aki nem mennyiségben, hanem minőségben gondolkodik.

Vértes Tibor ma már pironkodva vallja be, hogy sokáig nem szerette a pálinkát, mert nem ivott jót soha. Egyszer azonban elunta ez utóbbi állapotot, hogy jó italt csak Ausztriában ihat, s abból a megfontolásból, hogy Agárd környékén rengeteg a jóízű gyümölcs, társával itt alapított pálinkaházat.

„Első bevételeink javarészt a barátok, ismerősök vásárlásaiból származtak. Ők hittek bennünk és a pálinkáinkban is. Ma már az egész országban forgalmazzuk az Agárdi pálinkafőzde termékeit – mondta Vértes Tibor a Gellért-hegy tetején az Agárdi Pálinkaház tíz éves születésnapján. Az induláskor 5 000 palackot készítettek, 2008 óta már évente több mint 100 000 palack pálinka kerül ki az üstökből. 2010-ig minden évben nőtt az árbevételük is, és a gazdasági nehézségek ellenére 2011-ben tudták tartani az előző évi forgalmukat (322 millió forint); idén a tavalyihoz hasonlóra számítanak.

A főzde a következő 10 évben is a manufaktúrában gyártott, minőségi pálinkapiac meghatározó szereplője kíván lenni, és arra is törekszenek, hogy a nemzetközi piacon is jelen legyenek. Az agárdi pálinka Magyarországon a kezdetektől ott van a az éttermek, elegáns bárok kínálatában és az ajándékboltok, igényesebb üzletek polcain. Az arány tíz éve nem változott: hatvan százalék Agárdi a gasztronómiáé, negyven százalék kapható a boltokban. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt tíz évben mely gyümölcsök voltak az Agárdi pálinkát ivók kedvencei, azonnal jött a válasz: a kajszi, a cigánymeggy és a körte. A cigánymeggy pálinkát és e szép aromájú pálinka szeretetét nem túlzás azt állítani, hogy az agárdiak élesztették újjá, még cigánymeggy fesztivált is rendeznek minden évben.

A tizedik születésnap évében tíz újdonsággal rukkol elő a pálinkaház, és a premier előtt hármat meg is mutattak az új tételekből. Agárdi Érlelt Kadarka törköly, az elegáns, vaníliás vörös törkölyök jó értelemben vett divatja jegyében, valamint a cseresznyék az Érlelt Szomolyai Cseresznye és a Miraculum Cseresznye pálinka, szintén az újjáélesztés jegyében. Hiszen, ha jutunk is olykor jóízű cseresznyepálinkához, régi fényében még nem ragyog az igazi tüzes cserkó.

Forrás: ÚtiSúgó.hu