TV Maci: Sokkolt és mellbe vágott a hír!

thy

2012. április 10., kedd 17:11, frissítve: kedd 19:15

Ötven év munkaviszony után megvált TV Macitól a Magyar Televízió, és helyette két, jóval fiatalabb kezdőt ültettek a jól ismert stúdióba. TV Maci elsőként a Kultúrgrundnak nyilatkozott a méltatlan mellőzés részleteiről – legalábbis mi úgy képzeltük.

Hogyan értesült arról, hogy munkaadója többé nem tart igényt a munkájára?
– Sokkolt és mellbe vágott a hír! Már akkor gyanút foghattam volna, amikor az öltözőben alig tudtak megfelelő pirospozsgákat sminkelni a sápadt Paprikajancsira. Ő viszont van annyira rutinos előadóművész, hogy a munkáját nem befolyásolta az ügy. Később persze alaposan átbeszéltük az egészet. Jogorvoslattal egyelőre nem akarunk élni, de azért már jó pár gyilkos kommentet megeresztettünk a különféle hírportálokon.

„Arra akarják rávenni a gyerekeket, hogy a tévézés békés, megbízható világától elforduljanak,
és pornót nézzenek a Facebookon”


Ezek szerint követi a technika változásait. Lehet, hogy akkor nem is volt indokolt arra hivatkozni a döntéshozóknak, hogy modernizálni szeretnék a megszokott műsort.
– Nézze! Az egész koncepció úgy, ahogy van, elhibázott. Beültetik ezt a két nyeretlen medvebocsot, hogy aztán a tévé képernyőjén internetezzenek! Ez egyszerűen megalázó és aljas. Arra akarják rávenni a gyerekeket, hogy a tévézés békés, megbízható világától elforduljanak, és pornót nézzenek a Facebookon. Jó, nem állítom, hogy néha nem tévedek fel én is a világhálóra, de legtöbbször csak Micimackó-paródiákat nézek a YouTube-on, a felnőtt tartalmakat legfeljebb csak félszemmel követem. A mézesbödön nekem továbbra is mézesbödönt jelent csak, ha érti, amire gondolok...

A TV Maci 1963 húsvétján debütált, az ötlet Bálint Ágnes írótól, a gyermekműsorok első szerkesztőjétől származott. Az első macit több másik követte, mindig az adott időszakhoz igazítva. Legutóbb az 1980-as években frissítették a főcímet, a negyedik generációs figura Foky Ottó bábtervező munkája. A mostani már az ötödik generáció, a TV Maci most kapott egy testvérpárt maga helyett. Az új főcím Fischer Ferenc animátor és Berkes Gábor zeneszerző munkája.

Nem egészen, de hagyjuk. Nem akarok kötekedni, de a kezdet kezdetén Önt is furcsa dolgokkal vádolták, például hogy valójában nem is fiú, hanem lány, és mégis férfihangon köp a csapba.
– Jó lenne már túllépni ezeken a képtelenségeken. Valószínűleg a bugyi zavart össze mindenkit, de erről Kende Mártát, a rendezőt kellett volna megkérdezni. Különben is, akkoriban, a hatvanas években más idők jártak, a nők traktort vezettek meg vasat öntöttek. És ne felejtsük el, hogy később új ruhát terveztek nekem, és Koch Aurélnak köszönhetően alapos ráncfelvarráson estem át a nyolcvanas években. A köpéseimet pedig ma is vállalom.


Mit szól egyébként az új figurákhoz?
– Most köpjek, vagy mi… Pubertás prekox plüssbe álmodva, hagyjuk… Arról nem is beszélve, hogy ez nem a Dallas, szóval elég fura, hogy egyszer csak előkerül egy lánytestvér a semmiből. Hol volt eddig? Az meg egy dolog, hogy lapátra került Paprikajancsi is, de mit keres ott az a pszichedelikus kinézetű kék nyúl? Ez nem a Donnie Darko, hanem egy gyerekeknek szóló produkció! Mondjuk azt láttam a felvételen, hogy a kilépőpapírral együtt Jancsi a pirospozsgáit is leadta a recepción, csak nem értem, miért varrták rá rögtön őket ezekre a nyurga utánzatokra.

Íme az utánpótlás: pubertás prekox plüssbe álmodva, avagy Kurt Cobain pólója és haja
újra hódít


További tervek?
– Még nem tudom, de a rutinom alapján valami ottalvós valóságshow-ban el tudnám képzelni magamat.