10 év az ifjú feleség kínzásáért

BL

2012. május 5., szombat 22:49, frissítve: hétfő 12:10

Kínzás, bántalmazás és emberi jogok megsértése miatt tíz év börtönre ítélte a bíróság annak az afgán családnak több tagját, amely hónapokon át bezárva tartotta és válogatott kínzásokkal gyötörte fiúk fiatalkorú feleségét.

A 15 éves Szahar Gul kálváriája Afganisztánon kívül is hatalmas felháborodást keltett. A lányt akarata ellenére kényszerítették, hogy menjen feleségül egy 30 éves férfihoz. Szülei azt követően fordultak a hatóságokhoz, hogy hónapokig nem hallottak felőle. A nyomozás eredményeként Szahart anyósának házából szabadították ki. A lánynak a férje és sógora fogóval kitépte körmeit, majd forró vassal kínozta, és eltörte ujjait. Mindez azért történt, mert a lány nem volt hajlandó prostitúcióra.

A rendőrök tavaly decemberben egy razzia során őrizetbe vették Szahar anyósát, apósát és sógornőjét, a férj és fivére elmenekült. Őket is bíróság elé fogják állítani, ha kézre kerülnek – ígérte a tárgyalást vezető bíró.

Szahar Gul története nyomán fölerősödtek azok a hangok, amelyek az afgán nők jogainak erősítését és a kiskorúakkal kötött házasságok gyakorlatának felszámolását követelik. A közép-ázsiai országban 16 év a házasságkötés alsó korhatára, ám ENSZ-illetékesek becslése szerint a lányok felét 15 éves koruk betöltése előtt férjhez kényszeríti családjuk.

Forrás: MTI