110 év börtönt kapott a milliárdos

BL

2012. június 15., péntek 02:19, frissítve: péntek 08:20

Több mint száz év börtönre ítélte csütörtökön egy houstoni bíróság Allen Stanford egykori texasi milliárdost, aki a bíróság szerint 7 milliárd dollárral károsította meg ügyfeleit.

A vád szerint Stanford kiugróan magas hozammal fiktív értékpapírokat kínált ügyfeleinek, akiket az újonnan belépő befektetők pénzéből fizetett ki. Márciusban 14 vádpontból 13-ban találta bűnösnek az esküdtszék, többek között csalásban, összeesküvésben, pénzmosásban és az igazságszolgáltatás akadályozásában is. A houstoni bíróság csütörtökön szabta ki rá a 110 éves börtönbüntetést.

Több mint száz országban nagyjából harmincezer embert károsított meg az Antillákon bejegyzett Stanford International Bankon keresztül. Az eljárás folyamán a bankba befolyt nagyjából nyolcmilliárd dollárnak mindössze a nyolc százalékát találták meg a nyomozók. David Hittner bíró azt mondta, ez volt az Egyesült Államok történetének egyik legégbekiáltóbb csalása.

Allen Stanford „az Egyesült Államok történetének egyik legégbekiáltóbb csalását” vitte véghez
Allen Stanford „az Egyesült Államok történetének egyik legégbekiáltóbb csalását” vitte véghez
Fotó: Reuters


A 62 éves Allen Stanford az elmúlt három évet börtönben töltötte, ügyvédei pedig pontosan ennyi büntetés kiszabását kérték. A vádhatóság ezzel ellentétben 230 évre küldte volna rács mögé az elítélt csalót, aki azt állítja, senkit sem vezetett félre, és azzal vádolja az amerikai hatóságokat, hogy tönkretették a vállalkozását. „Elpusztították és semmivé lett. Pedig a Stanford egy sziklaszilárd globális pénzügyi birodalom volt” – mondta az ítélet ismertetése előtt Allen Stanford.

A károsultak szerint a Stanford által elkövetett csalás még annál is rosszabb, mint amit a 2009-ben 150 éves börtönbüntetésre ítélt pilótajátékos, Bernard Madoff követett el, aki becslések szerint évtizedek alatt nagyjából 65 milliárd dollárt csalt ki ügyfeleitől. De míg Stanford áldozatai szerint Madoff vagyonos embereket vett célba, addig Allen Stanford középosztálybelieket, tanárokat, veteránokat, dolgozó embereket károsított meg.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI