130-an kapnak kegyelmet

PR

2012. augusztus 17., péntek 01:04, frissítve: péntek 09:13

Százharminc, a 2009-es elnökválasztást követő zavargásokkal kapcsolatban elítélt ember kapott teljes vagy részleges kegyelmet Iránban Ali Hamenei ajatollahtól, az ország vallási és politikai vezetőjétől – írta csütörtökön egy teheráni állami lap.

Hamenei ajatollah a 130 személy egy részének azonnali szabadon bocsátását rendelte el, másoknak csökkentette börtönbüntetését az iszlám szent böjti hónap, a ramadán közelgő vége alkalmából – közölte az Iran napilap szerint az ország főügyésze. A főügyész elmondása szerint az érintett rabok „biztonsági elítéltek”, amely kifejezést a 2009-es elnökválasztást követelő zavargások során letartóztatott személyekre használják az iszlám köztársaságban.

A három évvel ezelőtti választás hónapokig tartó, véres utcai zavargásokhoz vezetett, miután a reformerők kétségbe vonták a voksolás tisztaságát és az eredmények meghamisításával vádolták meg az ország vezetését. Az eseményekkel kapcsolatban a hatóságok számos ellenzékit bebörtönöztek.

A főügyész nem árult el további részleteket, de egy ellenzéki weboldal állítása szerint 60 embert engednek azonnal szabadon, köztük Akbar Hasemi Rafszandzsani volt elnök egy tanácsadóját, valamint egy Hameneit kritizáló volt parlamenti képviselőt.

Forrás: MTI