371 milliót akar megtakarítani a Monti-kormány

TK

2012. április 30., hétfő 14:35

Az államadósság visszaszorítását célzó szigorú intézkedések keretében a Monti-kormány a külügyi tárcán belül is szorosabbra húzza a nadrágszíjat: három év alatt 371 millió eurót akar megtakarítani a mintegy 400 külképviselet (nagykövetség, konzulátus) működési költségeiből.

A La Stampa című torinói újság hétfői beszámolója szerint 2009 óta 1400 munkahely szűnt meg a külügyminisztériumon belül; ez az összes foglalkoztatott számának a 12 százaléka. A tárca költségvetését ezalatt 2,5 milliárd euróról 1,67 milliárdra csökkentették. A kiadások további lefaragásának egyik eszköze, hogy a jövőben olasz diplomaták helyett a fogadó ország állampolgárait (is) foglalkoztatnák a külképviseleteken. Utóbbiak pedig szerényebb fizetésért végeznék azt a munkát, amelyet korábban Itáliából érkezett személyzet látott el.

A takarékoskodást élesen bírálta a szakszervezet. „A külföldön működő mintegy 400 olasz külképviselet fenntartási költségei tovább nem faraghatók le a színvonal zuhanásának kockázata nélkül” – hangoztatta Paola Ottaviani szakszervezeti szóvivő.

Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy az olasz külügyi tárca költségvetése már a megszorítások előtt is jóval alacsonyabb volt, mint más EU-országokban. Az állami kiadásokon belül a külügyminisztérium részesedése 0,22 százalék, ugyanakkor Franciaországban 1,78, Ausztriában 0,61, Németországban 1,1 százalék ez az arány.

A Monti-kormány további megtakarításokat irányoz elő a közigazgatás területén, így akarva elérni az állami költségvetés egyensúlyba hozását. A kiadások lefaragása elsősorban a büntetés-végrehajtási intézeteket, az oktatási intézményeket és a rendőrséget érinti. A carabinierik száma 2024-ig a jelenlegi 180 ezerről 150 ezerre apad. A kormány 950 bírói és 5900 adminisztratív állást kíván megszüntetni az igazságszolgáltatáson belül. A kiadások csökkentésének bevallott célja, hogy a kormány ne kényszerüljön az áfakulcs újabb növelésére.

Forrás: MTI