51 képviselő kilépett a törvényjavaslat miatt

PR, 2012. július 2., hétfő 10:35
A japán kormánypárt 51 képviselője mondott le hétfőn pártbéli tagságáról a forgalmi adó emelését célzó törvényjavaslat miatt, de a Noda Josihiko miniszterelnök kabinetjét támogató képviselők többségben maradnak a parlament alsóházában – jelentette a tokiói média.

A Japán Demokrata Párt (DPJ) 40 alsóházi és 12 felsőházi képviselője nyújtotta be lemondását. Távozik a pártból a DPJ legnagyobb belső frakcióját irányító Ozava Icsiró is, aki – egyes hírek szerint – új pártot fog alapítani. Hírügynökségi jelentések szerint Noda Josihiko olyan helyzetbe kerül, hogy meg tudja szilárdítani hatalmát a belső vitákkal terhelt pártjában, de a törvények elfogadásához a felsőházban szüksége lesz az ellenzéki pártok támogatására.

A DPJ-t az törvényjavaslat osztotta meg, amely szerint a jelenleg ötszázalékos áfakulcsot 2014 áprilisában nyolc, 2015 októberében pedig tíz százalékra növelik, hogy Japán finanszírozni tudja társadalombiztosítási kiadásait, és kordában tudja tartani a hazai össztermék (GDP) kétszeresét meghaladó államadósságát. A törvényjavaslatot a múlt kedden fogadta el a parlament alsóháza. A jogszabály tervezetét a két legnagyobb ellenzéki párt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) és az Új Komeito is támogatta, a DPJ-t azonban megosztotta a kérdés: 57 képviselője ellene szavazott, mivel az szerintük szembemegy a párt 2009-es választási ígéreteivel.

A demokraták 54 fős többségben voltak a 480 fős alsóházban, s mivel csak 40 alsóházi képviselő távozik a pártból, a korábbi félelmek ellenére előre hozott választások kiírására nem lesz szükség.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása