"A bankok akadályozzák a talpra állást"

Kovács N. László

2012. július 9., hétfő 14:06

Vince Cable brit üzleti miniszter kemény nyilatkozatban bírálta a bankokat. "Semmi más nem érdekli őket, csak saját rövid távú hasznuk" – fogalmazott.

A BBC egyik műsorában nyilatkozva a miniszter arról beszélt, a probléma az, hogy a bankoknál kialakult egy igen káros, „egészen üzletellenes” gyakorlat, melynek következtében csakis a „rövid távú, gyors haszon érdekli őket”, a hosszú távú befektetések nem. A liberális-demokrata Cable szerint a központi bank által a rendszerbe bevitt fontmilliárdok sem jutnak el a céljukhoz – a vállalkozókhoz – mivel a pénzintézetek megakasztják a folyamatot. „Vezető bankjaink őszintén szólva akadályozzák a fejlődést és a helyreállítást, mivel nehezen folyósítják a vállalkozói hiteleket” – magyarázta. A miniszter szerint a helyzet odáig fajult, hogy a kormánynak be kell avatkoznia – „első szintű prioritásnak” tekinti, hogy olyan szabályok szülessenek, melyek a brit vállalkozóknak kedveznek. „A laissez-faire egyszerűen nem működik tovább” – jelentette ki.

Cable arról is beszélt, a kormánykoalíció folyamatosan dolgozik az úgynevezett Vickers-terv keresztülvitelén, melynek végső célja, hogy teljesen különválasszák a bankok lakossági és kockázatos befektetési – „kaszinó” – részeit. Ed Miliband munkáspárti elnök azonban még ennél is többet tenne: frissen bejelentett tervezete teljesen feldarabolná az öt nagybankot, mintegy ezer fióktelep eladására kényszerítve őket. Az ellenzéki vezér a kialakított résbe új piaci szereplőket hívna, az így kikényszerített versenytől pedig a fogyasztók számára előnyösebb feltételeket és tisztességesebb bankokat várna, a biztonság kedvéért azonban jóval szigorúbb előírások alapján működő ellenőrző szervet is javasolt.

Csillagászati mértékű végkielégítés


A bankokat figyelmeztette Ed Balls árnyék-pénzügyminiszter is. A baloldali politikus Bob Diamond Barclays-vezér 16 millió fontos végkielégítésén döbbent meg, és felszólította az árfolyam-rögzítési botrányba belebukott bankárt, mondjon le az összegről. „Egyszerűen felháborító, és ezt az emberek is így fogják gondolni. Ennek az embernek azért kellett távoznia, mert valami nagyon rosszul ment a cégnél – erre olyan összeget kap, melyet a legtöbben egész életükben nem keresnek meg” – fogalmazott Balls.

The Guardian, Guardian.co.uk