A cél, hogy el se induljanak a migránsok

MTI

2017. március 20., hétfő 18:05, frissítve: hétfő 18:16

Európa és Afrika közös feladatának nevezte Marco Minniti olasz belügyminiszter a Rómában a mai napon a migrációról tartott miniszteri értekezleten annak elérését, hogy a bevándorlók tömegei el se induljanak Afrikából Európába.

A Németország, Franciaország, Málta, Ausztria, Svájc, Szlovénia, Olaszország, valamint Algéria, Tunézia és Líbia belügyminisztereinek zárónyilatkozata leszögezi, a migráció ellenőrzése érdekében intenzívebbé kívánják tenni az együttműködést és az információcserét.

„A migráció kezelésének megosztott felelőssége közös, gyors és határozott lépéseket sürget annak elkerülésére, hogy ezrek veszélyeztessék életüket, miközben Észak-Afrikát vagy Európát igyekeznek elérni” – olvasható a nyilatkozatban. A dokumentum kiemeli, hogy 2016-ban több mint 4500-an haltak meg vagy tűntek el a földközi-tengeri átkelés közben, és idén minden korábbinál nagyobb, a dél-olaszországi partokat megcélzó migrációs áramlattal számolnak.

Kampány a migráció veszélyeiről

A nyilatkozat elsőrendűnek nevezi az embercsempészekkel szembeni közös fellépést, az afrikai államoknak erre szánt megfelelő eszközökkel és technológiával, és ezzel egy időben a migrációt kiváltó okok megszüntetését a kiinduló országok gazdaságának fellendítésével. A célok között jelöli meg az afrikai fiatalok képzési és foglalkoztatási lehetőségeinek növelését, valamint a migráció veszélyeit ismertető afrikai információs kampányt. A római migrációs csúcs résztvevői úgynevezett összekötő csoportot hoztak létre a közös kezdeményezések megvalósításának nyomon követésére.

Marco Minniti a sajtótájékoztatón kijelentette, a találkozó folyamatot indított el, hogy ne legyünk tovább az illegális migráció „szenvedő alanyai”. Hozzátette, közös cél, hogy a bevándorlók el se induljanak Afrikából Európába, ehhez azonban – hangsúlyozta – jelentős befektetésekre van szükség Afrikában a kiinduló országokban éppúgy, mint a tranzitállamokban. A miniszter megjegyezte, hogy Líbia tranzitországnak számít, mivel innen érkezik az olaszországi migránsok több mint kilencven százaléka, és egyetlen líbiai sincsen közöttük.

Líbia hajókat kap a járőrözéshez

A római találkozón Fajez asz-Szarrádzs a líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnöke is részt vett. Bejelentették, hogy Olaszország nagykövetsége áprilisban megkezdi a vízumkibocsátást. Januárban Olaszország újranyitotta nagykövetségét a líbiai fővárosban. Februárban Róma migrációs megállapodást írt alá Tripolival.

Marco Minniti bejelentette, hogy május közepéig Olaszország átadja Líbiának az első parti járőrözésre alkalmas hajókat, valamint Róma nemzetközi migrációs szervezetekkel együttműködésben befogadótáborok felállítását tervezi Líbiában.

A házigazda belügyminiszter kijelentette: akármilyen befogadási politika korlátozottnak számít, ha nincs biztosítva az érkezők integrációs lehetősége. Nem lehet egyenlőségjelet tenni migráció és terrorizmus között, de egyértelmű összefüggés létezik a terrorizmus és a migránsok hiányos integrációja között – jelentette ki. Hangsúlyozta, aggasztó méreteket öltött az utóbbi időben az olasz partokra felnőtt kísérő nélkül érkező gyerekek és fiatalkorúak aránya is.

Az értekezleten résztvevő Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió belügyi és migrációs biztosa megerősítette, hogy az EU kétszázmillió euróval támogatja a migráció megfékezésében szerepet vállaló afrikai országokat, az összeg nagyobb részét Líbiának szánják.